Traian Băsescu, despre dezbaterea din PE pe Legile justiției: PSD a lăsat o impresie lamentabilă

Publicat: 09 02. 2018, 23:15

„M-a impresionat foarte urât, am văzut dezbaterea în Parlamentul European. Vreau să știți că Parlamentul European are 750 de europarlamentari. În toată sala au fost maxim 40. Marile familii, nici socialiștii, nici PPE-ul (Partidul Popular European – n.r) n-au participat, că și-au dat seama că românii au mutat o dezbatere opoziție-putere în Parlament. PSD-ul a mai făcut și alte manevre pe acolo. Cert este că au lăsat o impresie lamentabilă și pe mine m-a impresionat foarte neplăcut două poziții, nu pot să spun ale cui sunt”, a declarat Băsescu, vineri seară, la RTV.

În ceea ce privește modificările legilor justiției, liderul PMP a precizat că sunt o manipulare afirmațiile lansate în spațiul public, potrivit cărora prin aceste schimbări se ia din independența justiției.

„Aș vrea să vorbesc puțin de manipulare. S-a spus că se ia independența Justiției, este o mare minciună, în primul rând că toate aceste legi împing mai multă responsabilitate la CSM. O să vedeți, dacă vă uitați în proiectul de modificare a Legii 317/2004, care e CSM-ul, veți vedea că CSM-ul este Dumnezeul Justiției. Împărțit pentru procurori, Secția de procurori, pentru judecători, Secția de judecători. Deci se produce o separare a Secțiilor, fiecare pe categoria de probleme specifice meseriei. Și, vine legea și cu o completare: nu poți să fi în CSM dacă nu ai vechime minim șapte ani în branșă, ori procuror, ori judecător”, a spus Băsescu.

Acesta a adăugat că un alt element important introdus prin modificarea legilor justiției se referă la auditarea sistemului de repartizare aleatorie a dosarelor.

„Auditarea sistemului de repartizare aleatorie a dosarelor previne intrarea pe canal a unor clienți, ori ca să fie scăpați, ori ca să fie acuzați. Se auditează la fiecare doi ani, cu auditor internațional, e foarte important. Sigur că, multora nu le convin lucrurile acestea. Și mai ales cred că nu le convine mutarea Secției de investigare a infracțiunilor comise de magistrați la Parchetul General, dar toate lucrurile acestea nu fac decât să consolideze justiția. Se separă munca de procuror de cea de judecător, sunt amândoi magistrați, dar statutele le sunt complet diferite”, a precizat Băsescu.

Fostul președinte a susținut că va fi foarte atent la modificarea Codurilor penale în Parlament.

„Vreau să fim foarte clari și mie mi-e teamă de intrarea cu picioarele în Codul penal și Codul de procedură penală pe care ar face-o, eventual, PSD cu ALDE. Pe de altă parte este exact manipularea care s-a aplicat și celor care au ieșit în stradă, care s-a încercat a se aplica și la Bruxelles în Parlamentul European. Nimeni încă… Parlamentul nu a început să lucreze modificările la Codul penal și Codul de procedură penală. Eu nu o să contenesc să spun că, pe fond, modificările care s-au făcut la legile Justiției sunt în regulă, democratizează și consolidează funcționarea sistemului de justiție, dar voi fi foarte atent la modificările de la Codul penal. Va fi un mare risc la abuzul în serviciu, atât de drag Parchetelor. Și mă uit că în naivitatea ei, și pentru că nu citește, și societatea civilă vrea tot conform Comisiei de la Veneția”, a spus Traian Băsescu.