USR virează centru-dreapta. Dan Barna promite că partidul „va avea un cuvânt important de spus în viitoarea guvernare”

Publicat: 08 02. 2020, 11:33
Actualizat: 08 02. 2020, 11:43
8 ȘTIRI DE LA ORA 8. Anunțul lui Barna: Agenția pentru Investiții în Sănătate va construi spitalele care aparțin de Ministerul Sănătății

USR s-a decis. E partid de centru-dreapta. Referendumul intern pentru definirea liniei formațiunii s-a încheiat, iar peste 90% dintre membrii USR au votat pentru poziționarea cerută de Dan Barna.

„Referendumul privind poziţionarea doctrinară a USR s-a încheiat astăzi cu o majoritate semnificativă a votanţilor în favoarea definirii partidului ca fiind unul de centru dreapta. Astfel, 11.047 membri USR (adică 91,25% din voturi) au fost în favoarea clarificării doctrinare. Referendumul a avut cea mai mare participare din istoria consultărilor electronice interne ale USR, în total exprimându-şi votul 12.106 membri USR (recordul anterior era de 9.654 voturi la o consultare din noiembrie 2019). Cvorumul necesar validării votului intern a fost de 10.743 de voturi, iar prezenţa la finalul perioadei de votare a fost de peste 56%”, se arată într-un comunicat de presă al formațiunii.

Referendumul intern cerut de Barna s-a desfășurat timp de o săptămână.

„Nu este o schimbare de poziţie, ci o consolidare a ei. Atunci când am fost ales preşedinte, am spus că suntem un partid de centru dreapta şi tot ce am făcut în ultimii ani a fost în acest spirit. Am luptat pentru stat de drept, libertăţi civile, libertate economică şi o aliniere fermă la valorile europene şi euro-atlantice. Succesul acestui exerciţiu de consultare internă vine să confirme dorinţa şi curajul membrilor USR de a continua şi a-şi asuma această direcţie. Este un pas necesar şi aşteptat în direcţia consolidării unui partid care va avea un cuvânt important de spus în viitoarea guvernare”, a spus Barna.

Propunere criticată de o parte dintre liderii formațiunii

Intenția lui Dan Barna de a defini formațiunea ca fiind una de centru-dreapta nu a părut să fie pe placul tuturor liderilor. Mai multe voci, printre care senatorii Vlad Alexandrescu, Mihai Goțiu sau Florina Presadă, au susținut că o asemenea definire este inutilă, iar preocupările formațiunii ar trebui să fie altele: alegerile locale sau programul de guvernare.