Varujan Vosganian: Cei care vor desființare SIJ altfel decât prin Parlament nu vor avea în ALDE un partener

Publicat: 29 11. 2019, 13:13

Varujan Vosganian a declarat, vineri, la Iași, într-o conferință de presă, că îi previne pe cei care doresc să desființeze Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție pe alte căi decât cea a unei dezbateri în Parlament că nu vor avea în ALDE un partener.

„Faptul că domnul Predoiu a solicitat punctul de vedere curților de apel are, în opinia mea, o notă hazlie. E ca și cum ai întreba șoferii dacă doresc să desființeze Poliția Rutieră. Nu procurorii și judecătorii trebuie întrebați dacă doresc să se desființeze Secția. Ar trebui ca președintele, care proclamă această intenție ca pe o soluție salvatoare în Justiție, (…) primul-ministru și ministrul Justiției să ne explice cum văd ei responsabilizarea magistraților în lipsa unei astfel de secții. Dacă ne reîntoarcem la situația de dinainte, în care procurorii nici nu se sinchiseau și niciunul dintre abuzurile lor nu era sancționat în niciun fel, nu cred că este soluția cea mai bună”, a spus Vosganian.

Potrivit acestuia, ALDE nu și-a schimbat atitudinea față de reforma în Justiție, iar colaborarea cu PSD a făcut ca în ultimii ani „să nu mai vedem la televizor arestări și conflicte între procurori”.

„În privința asta, ALDE nu va accepta nicio formulă care să fie alta decât a dezbaterii parlamentare. Vreau să fie foarte clar și o repet de fiecare dată: ALDE nu și-a schimbat atitudinea în ceea ce privește reforma în justiție. Noi nu regretăm că am avut un protocol de colaborare cu PSD. Regretăm faptul că el a evoluat cum a evoluat, dar faptul că ALDE a avut cu PSD o colaborare politică cu PSD a făcut ca acea

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a transmis magistraților o scrisoare în care adresează întrebări cu privire la mai multe aspecte din sistemul judiciar precum pensionarea, completurile de 3 judecători, dar și Secția de anchetare a magistraților. Ministrul îi întreabă pe magistrații dacă Secția trebuie desființată.

În replică, Asociația Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO) l-a acuzat pe Predoiu că își arogă competențele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) privind convocarea adunărilor generale ale instanțelor.