Versiunea Dîncu: Scandalul dezinfectanților, provocat de erori de sistem

Publicat: 06 05. 2016, 18:04

„Acest scandal trebuie privit ca un scandal din cauza unei erori de sistem. Noi ne uităm la cazuri particulare, cum este cazul acesta pe care l-a descoperit un jurnalist, dar eu cred că sunt foarte multe asemenea lucruri în sistemul de sănătate și acestea trebuie descoperite. Trebuie să facem o analiză la ceea ce se întâmplă și să găsim soluții la asta. Nu cred că a descoperi acum că se întâmpla niște lucruri înseamnă o responsabilitate imediată pentru ministrul care este acum în portofoliu, sper că vom reuși să facem câteva schimbări legislative importante care să ne facă să putem să evităm asemenea lucruri”, a declarat vicepremierul.

Vasile Dîncu a precizat că eventuale concedieri nu vor rezolva adevăratele probleme ale sistemului medical.

„Corupția din sistemul administrativ din România nu este o noutate pentru noi și trebuie să facem ceea ce se poate pentru ca să dispară în anii care vin. Nu va fi foarte ușor de scos corupția din administrația noastră, s-au încercat tot felul de metode, inclusiv, de exemplu, achiziția centralizată de materiale sanitare și echipamente, dar nu cred ca asta ne va scăpa de corupție în sine. Cred că va trebui să avem o legislație mult mai puternică și să recunoaștem cu adevărat ceea ce se întâmplă în sistem, să cunoaștem și să găsim soluții. Este nevoie însă de niște soluții de forță la un moment dat, când va fi gata un diagnostic al sistemului de sănătate pentru că el în acest moment, există multe lucruri care sunt disfuncționale. (…) Că îi dăm afară pe unii, nu se rezolvă problema din sistem”, a mai spus Dîncu.

Ministerul Sănătății a publicat vineri lista celor 50 de spitale în cadrul cărora au fost depistate probe neconforme la dezinfectanți, nouă dintre aceste unități fiind din Capitală, acolo unde au fost tratați și răniți din incendiul de la Colectiv.

Institutul Național de Endocrinologie Parhon, Spitalul de Urgență Pantelimon, Spitalul Clinic de Urgență București, Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, Spitalul Sf. Ștefan, Spitalul Clinic de Urgență Sf. Ioan, Spitalul Clinic Dr. Ioan Cantacuzino, Spitalul de Nefrologie Carol Davila și Spitalul Universitar de Urgență sunt cele nouă unități clinice din Capitală în care rezultatele au fost neconforme în ceea ce privește dezinfectanții folosiți.

Printre cele nouă sunt și unități medicale în care au fost tratați răniții din Clubul Colectiv.

În total, Ministerul Sănătății a făcut publice numele celor 50 de spitale în care au fost depistate nereguli. Printre acestea se află și alte clinici mari, cum ar fi: Spitalul Județean de Urgență Bacău, Spitalul de Urgență Călărași, Spitalul Județean de Urgență Târgu-Mureș, Spitalul de Urgență Piatra Neamț, Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia, Spitalul Județean Slatina, Spitalul Județean Tulcea, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Ioan” din Galați, Institutul Oncologic „Prof.dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca, Institutul Inimii „Nicole Stăncioiu” Cluj.

Ministerul mai precizează „că pentru siguranța pacienților, în unitățile sanitare în care s-au înregistrat neconformități, au fost luate toate măsurile administrative perntru evitarea oricărui risc la adresa pacienților, respectiv suspendarea produselor dezinfectante în cauză”.