Victor Ponta: „Cei care au făcut poliție politică nu pot candida la parlamentare”. Ce spune premierul despre Dan Voiculescu

Publicat: 10 09. 2012, 18:07
Actualizat: 05 07. 2016, 22:04

Președintele PSD, Victor Ponta, a declarat că cei care au verdicte definitive de colaboratori ai fostei Securități nu pot candida la alegerile parlamentare, deoarece așa „prevede legea”. În această situația se află președintele fondator al PC, Dan Voiculescu.

„După cum știți foarte bine, există o prevedere legală. Legea prevede foarte clar, cei care au făcut poliție politică nu pot să candideze. Este o lege foarte clară. Nu poți să candidezi, trebuie să faci o declarație pe proprie răspundere. Nu poți să candidezi”, a spus Ponta.

Întrebat dacă președintele fondator al PC, Dan Voiculescu, poate candida pentru parlamentare din partea USL, liderul PSD a răspuns „aveți dumneavoastră o pasiune cu domnul Voiculescu”. Președintele fondator al PC, Dan Voiculescu, a primit din partea instanțelor de judecată o decizie definitivă de colaborator al fostei Securități.

Și a adăugat: „acum este în Alianța de Centru Dreapta. La final, după ce termină toate procedurile, vom semna lista finală”.

Anul trecut în luna octombrie, într-un interviu pentru Gândul, președintele PSD Victor Ponta declara că „lipsa de simpatie” între el și domnul Voiculescu „nu este generată de ceea ce a făcut înainte de 1989, ci de ce a făcut în 2004″.

Mai mult, el a precizat că „este anormal ca în 2012 oamenii să fie judecați pentru ce au făcut înainte de 1989, în loc să fie judecați pentru ce au făcut după Revoluție”.

„Colaboratorii lui Băsescu nu au nicio scuză. Marii intelectuali care tac din gură la toate ticăloșiile ca să primească vreun loc la ICR, să primească bani pentru o traducere în limba papuașă sau un post de consul prin vreun oraș însorit nu au nicio scuză. Dacă pe vremea lui Ceaușescu spuneai că nu se putea altfel, acum sunt slugi, nu colaboratori. Este diferența dintre colaboratorii unui regim pe care nu puteai să îl învingi și slugile unui regim pe care poți să îl combați deschis. Colaboratorul dinainte de 1989 cred că poate fi iertat, dar sluga și trădătorul din 2012 nu poate fi iertat”, afirma Ponta în octombrie 2011 la Interviurile Gândul.

Legea CNSAS, dar și legea 35/2008 privind alegerea deputaților și senatorilor nu prevăd însă o interdicție de a candida pentru colaboratorii fostei Securități.

Candidații la parlamentare au doar obligația de a da o declarație pe proprie răspundere în care să declare dacă au colaborat cu fosta Securitate. Printre parlamentarii PSD care au probleme cu dosarul de la CNSAS se numără deputatul de Galați, Florin Pâslaru.