Videanu, despre scandalul de plagiat în care este implicat Ponta: „Cine sapă groapa altuia cade în ea. Apelativul „hoț” i se potrivește perfect. Să demisioneze!”

Videanu, despre scandalul de plagiat în care este implicat Ponta: Cine sapă groapa altuia cade în ea. Apelativul hoț i se potrivește perfect. Să demisioneze!
Publicat: 20/06/2012, 15:35
Actualizat: 25/06/2013, 19:12

Democrat-liberalul Adriean Videanu a declarat, miecuri, că apelativul „hoț” i se potrivește perfect premierului Victor Ponta, referindu-se astfel la acuzațiile de plagiat aduse lui Ponta.

„Cine sapă groapa altuia cade în ea. (…). Apelativul de hoț i se potrivește perfect lui Victor Ponta. De la The Guardian până în Nigeria s-a preluat furtul, acest plagiat. Domnul Ponta este hoțul nostru național care ajunge ca într-o lună să fie cunoscut în lune ca Nadia Comăneci, Ilie Năstase, Gică Hagi, unii pe muncă, alții pe hoție”, a afirmat Videanu, într-o conferință de presă.

El a adăugat că, dacă Victor Ponta „are un pic de onestitate”, ar trebui să-și dea demisia.

Ministrul interimar al Educației, Liviu Pop, a declarat, marți, că în cazul plagiatului de care este acuzat premierul Victor Ponta, Comisia de Etică nu se poate autosesiza, întrucât Ministerul Educației nu are această competență, putând începe o analiză doar dacă primește o sesizare.

„Comisia de etică ar trebui să fie sesizată pentru a putea începe o analiză”, a spus Liviu Pop.

În cazul fostului ministru al Educației Ioan Mang, Liviu Pop a spus că prima ședință a Comisiei de Etică ar trebui să aibă loc joi, însă este posibil ca aceasta să mai fie amânată cu o săptămână.

Liviu Popa a mai spus că nu a schimbat criteriile Comisiei de Etică, ci doar organizarea și funcționarea ei, pentru mai multă eficiență.

Premierul Victor Ponta a declarat, marți, că va renunța la titlul de doctor dacă se va stabili, de către comisia de specialitate de la Ministerul Educației, că a greșit trecând la sfârșitul tezei de doctorat autorii din care a citat la bibliografie, și nu în subsolul paginii.

„Mă prezint la comisia de specialitate de la Ministerul Educației. Sunt gata să dau toate explicațiile necesare. Sunt gata să răspund dacă trebuia să pun la subsolul paginii bibliografia”, a spus Ponta.

El a spus că nu știe care este sancțiunea pentru o astfel de greșeală și a precizat că va întreba comisia de specialitate.

„O să întreb comisia. Sper să mă cheme. Pe Mang nu l-a chemat nimeni, și parcă tot «Natura» l-a descoperit pe Mang. Așa e: Funeriu – Natura. Dacă nu trebuia să trec la bibliografie, ci în josul paginii, sunt gata să-mi asum. Nu știu care e sancțiunea, o accept”, a spus Ponta.

Întrebat dacă prin asumarea erorii are în vedere demisia, Ponta a replicat: „Demisia din funcția de doctor?”.

Întrebat dacă are de gând să demisioneze din funcția de premier, așa cum au făcut și alți demnitari străini acuzați de plagiat, Ponta a spus că va demisiona din această demnitate în momentul în care va face ceva împotriva intereselor României sau ale unei persoane.

Ponta a mai spus că oricând ar renunța la titlul de doctor, dacă i se va cere de către comisia de specialitate, ca urmare a chestiunii privind bibliografia.

„Nu țin la acest titlu. Nu am boala titlurilor. Titlul de doctor nu-mi aduce niciun beneficiu. Nu predau la facultate, nu primesc un leu în plus. Dacă e o problemă, nu țin foarte mult. Până când președintele Băsescu nu a atras atenția că sunt doctor în Drept, nu cred că m-ați auzit făcând caz de această titulatură”, a spus Ponta.

Premierul Victor Ponta l-a acuzat pe consilierul prezidențial Daniel Funeriu că a mers la Munchen, unde s-a fi întâlnit cu reprezentantul revistei Nature, căruia i-ar fi transmis, în calitate de „sursă anonimă”, acuzațiile de plagiat la adresa sa.

Întrebat de unde știe de deplasarea lui Funeriu la Munchen, Ponta a răspuns: „De unde are și Traian Băsescu informații despre mine”.

Ponta a spus că Funeriu „a executat un ordin” atunci când a plecat la Munchen și a precizat că nu este supărat pe el.

Premierul Victor Ponta este acuzat de plagiat, conform revistei Nature, care susține că a accesat documente prezentate de o persoană anonimă indicând faptul că mai mult de jumătate din teza sa de doctorat privind Curtea Penală Internațională ar conține texte copiate.

„Premierul Victor Ponta a fost acuzat că a copiat largi secțiuni ale tezei de doctorat în drept din 2003, fără a cita sursele bibliografice corespunzătoare. Dacă acuzațiile se vor dovedi întemeiate, ar putea apărea presiuni publice pentru demisia lui Ponta, conform unor surse politice. În plus, acuzațiile ridică noi dubii în legătură cu capacitatea Guvernului de combatere a corupției în învățământul superior”, scrie revista Nature.

Nature a accesat documente prezentate de o persoană anonimă care arată că mai mult de jumătate din lucrarea de doctorat de 432 de pagini scrisă de Ponta, privind funcționarea Curții Penale Internaționale, ar conține texte copiate. În plus, teza a fost republicată drept carte, cu foarte mici modificări, în 2004, și constituie baza unei alte cărți, din 2010, privind responsabilitatea în dreptul internațional umanitar.

„Indiciile privind plagiatul sunt mai mult decât evidente”, afirmă, pentru Nature, Marius Andruh, profesor la Universitatea din București și președintele Consiliului român pentru recunoașterea diplomelor universitare.

Materialul publicat de revista Nature, scris de Quirin Schiermeier, nu este însoțit de dovezi privind acuzația de plagiat. Începând din 1999, Quirin Schiermeier a scris pentru revista Nature articole științifice și despre politicile aferente acestui domeniu existente în Germania, în alte state ale Uniunii Europene, în estul Europei și în fostul spațiu sovietic.

Nature a relatat și despre acuzațiile de plagiat la adresa fostului ministru al Educației în Cabinetul Ponta, Ioan Mang. Aceeași revistă publica în ianuarie 2011 un interviu cu fostul ministru al Educației în Cabinetul Emil Boc, Daniel Funeriu.

Președintele Traian Băsescu a făcut referiri ironice, în câteva rânduri, săptămâna trecută, în legătură cu calitatea de doctor în drept a premierului Victor Ponta. Băsescu l-a criticat pe premierul Victor Ponta că nu l-a anunțat, măcar telefonic, înainte de ședința de Guvern, despre mutarea ICR de sub coordonarea șefului statului, afirmând că aceasta denotă o lipsă de respect, și adăugând: „Când ești doctor în drept, ești tare. Dottore!”.

Traian Băsescu a repetat de mai multe ori, într-o declarație de presă, că Victor Ponta are titlul de doctor în Drept, inclusiv în contextul în care sugera că acesta nu cunoaște textele tratatelor europene, iar în final a spus că „acel puțin acid legat de doctor” a fost „un foarte mic drept la replică pentru toate atacurile”.

PDL a cerut, pe 9 mai, demisia ministrului Educației de atunci, Ioan Mang, „pentru faptul că întreaga operă pe care o are este un plagiat de duzină”, după cum a declarat atunci președintele PDL, Emil Boc.

Boc a prezentat, într-o conferință de presă, un articol al actualului ministru al Educației pe care acesta l-ar fi publicat în 2003 la Craiova și care, conform PDL, reprezintă „în integralitate o copie a unui alt articol științific al unor autori japonezi”.

În 15 mai, Ioan Mang și-a dat demisia din funcția de ministru al Educației, conducerea ministerului fiind asigurată interimar de Liviu Pop.

Verificarea în cazul acuzației de plagiat adusă lui Ioan Mang este făcută de Comisia de Etică de la Autoritatea Națională pentru Cercetare Științifică, sesizată, în 9 mai, de președintele Asociației pentru Educație și Cercetare EDU CER, Ștefan Vlaston.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
BREAKING | Florin Piersic avea septicemie când a fost internat în spital! Anunțul oficial al...
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Anunț oficial despre starea lui Florin Piersic: „I s-au infectat sondele din inimă. Situaţia era...
Imagini în premieră absolută cu Florin Piersic de la ”Matei Balș”! Starea de sănătate a...
Boala RARĂ de care suferă Sebastian Dobrincu. Cum l-au afectat problemele de sănătate: „Plângeam în...
Florin Piersic, primul mesaj după ce a fost transferat la Spitalul Matei Balș din Capitală....
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Anunț de ultim moment despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Un medic din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
AstraZeneca anunţă că retrage vaccinul COVID-19 în toată lumea. Anunţul vine la câteva luni după...
Substanța MINUNE din roșii! Le face cele mai sănătoase legume
UNGARIA nu a mai rezistat. A luat decizia la care NIMENI nu s-ar fi așteptat
Mirel Rădoi îl concurează pe Țiriac. Antrenorul are un garaj de milioane
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să...
Gestul făcut de Ibrahim Ibru, după ce Raluca Pastramă a fost surprinsă cu presupusul iubit,...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
A fost descoperită o nouă particulă. Cercetătorii o căutau de mult timp!