VIDEO | Cum justifică Marcel Ciolacu suplimentările din Fondul de rezervă pentru Transporturi: „Nu există să nu avem bani pentru infrastructură”

Publicat: 30/10/2023, 10:46
Actualizat: 30/10/2023, 19:58

În condițiile în care Executivul condus de Marcel Ciolacu a avut în ultimele săptămâni pe masă, mai multe hotărâri de guvern și memorandumuri care prevedeau suplimentări din Fondul de rezervă bugetară pentru Ministerul Transporturilor, luni, premierul le răspunde criticilor săi și justifică aceste alocări prin necesitatea investițiilor din infrastructură. Pe de altă parte, Sorin Grindeanu a transmis că are nevoie de bani în continuare, pentru a duce la bun sfârșit proiectele de la Transporturi. (detalii AICI)

Aflat împreună cu ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu pe șantierul secțiunii 4 al autostrăzii Sibiu-Pitești, premierul Marcel Ciolacu a răspuns „gurilor rele” care critică alocările din bugetul Fondului de rezervă. Ciolacu i-a numit ironic pe aceștia, drept „experți în deficit”.

Șeful Executivului a justificat alocările bugetare către Transporturi prin faptul că lucrările din infrastructură se multiplică cel mai repede, dar și prin faptul că acestea sunt așteptate de toți românii, dar și de clasa politică, care a evitat să își asume decizii în marile proiecte de infrastructură.

„România are – că tot vorbim și ne place de acest deficit și cu toții devenim experți în deficite – are un deficit de 56 de miliarde și cheltuieli pe investiții de 57 de miliarde. Este pentru prima oară în istoria României când s-a creat acest echilibru între deficit și investiții. Cunoaștem cu toții situația. De când am devenit prim-ministru, înțeleg că anumite persoane sunt supărate pentru că direcționăm, în primul și în primul rând, banii către investiții. Unii sunt foarte supărați că direcționăm cele mai mari sume către Ministerul Transporturilor. Lucrările din transporturi se multiplică cel mai repede și au cea mai mare importanță strategică. Sunt marile lucrări de infrastructură așteptate nu numai de români, cred că și de noi. Tot timpul găseam motive să amânăm astfel de lucrări”, a declarat premierul Ciolacu.

Premierul a punctat și lașitatea anumitor politicieni și foști miniștrii care au evitat să ducă la bun sfârșit proiectul autostrăzii Sibiu-Pitești. Acesta a adăugat că va exista din partea Guvernului toată bunăvoința în ce privește banii alocați pentru proiectele din infrastructură.

N-am nicio reținere să spun că aceste trei tronsoane Pitești spre Sibiu, care sunt încă în lucru, au fost ocolite de toți miniștrii transporturilor de 30 și ceva de ani – e primul ministru care închide de la Nădlac până la Constanța și o să închidem, la fel, din Moldova până la Constanța. Dacă vom avea noroc să avem constructori la fel de buni cum îi avem pe cei de aici, sunt ferm convins că lucrurile vor intra într-o dinamică și mai mare. Nu va exista să nu avem bani pentru infrastructură, a punctat Ciolacu.

În același context, Sorin Grindeanu i-a transmis lui Marcel Ciolacu că a terminat deja banii alocați de Guvern și că este capabil să cheltuie sume importante prin proiectele aflate în derulare la Ministerul Transporturilor.

 Și un ultim lucru, dacă tot s-a vorbit de bani, domnule prim-ministru, să știți că i-am terminat și pe cei care ni i-ați dat ultima dată, adică acea suplimentare pe care noi am primit-o la transporturi (…) Vă anunț că am terminat și acea suplimentare. Suntem capabili să mai cheltuim sute de milioane bune până la sfârșitul anului…, a declarat Grindeanu.

Marcel Boloș, explica pe 23 octombrie că Fondul de rezervă este un mecanism util pentru a ține în frâu cheltuielile bugetare, fiind utilizat de Guvern pentru a putea să ne încadrăm în ținta de deficit asumată de România în fața Comisiei Europene.

„Încercăm ca prin acest mecanism (n.r. Fondul de rezervă), poate este pentru prima dată după Revoluție când nu avem rectificări bugetare în cursul anului, prin intermediul Fondului de rezervă bugetară ținem foarte bine sub control aceste cheltuieli”, a declarat Boloș. (detalii AICI)

CITIȚI ȘI:

Moțiunea împotriva ministrului Finanțelor – „Marcel Boloş, un ministru care creşte taxele cu zâmbetul pe buze” – dezbătută luni de Camera Deputaților

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Mașinile care nu mai trec ITP-ul. Vor pica inspecția tehnică periodică
Drumul cu peisaje de vis din România, modernizat. Priveliștile care-ți taie respirația, dar cu taxă
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Marsilia se pregătește să primească flacăra olimpică