VIDEO | Guvernul taie cheltuielile la stat și dă bani primăriilor din Trezorerie / Ciolacu: Statul trebuie să fie primul care face economii

Publicat: 27 10. 2023, 12:35
Actualizat: 27 10. 2023, 12:36

This browser does not support the video element.

Guvernul adoptă, în ședința de vineri actul normativ privind reducerea cheltuielilor bugetare pe anul 2023 în vederea încadrării în ținta de deficit bugetar asumată prin Programul de Convergenţă. Proiectul a fost pus în transparență de Ministerul Finanțelor, marți. 

Au fost 3 pagini de observatii la proiectul de reducere a cheltuielilor bugetare, au precizat surse, înaintea ședinței de guvern.

Am spus de la bun început că statul trebuie să fie primul care face economii. De aceea, limităm și reducem cheltuielile bugetare până la sfârșitul acestui an. Trebuie să ținem deficitul sub control și să nu punem în pericol fondurile europene sau PNRR-ul, a declarat premierul Ciolacu, vineri.

Premierul a subliniat că acest act normativ nu se aplică pentru cheltuielile cu medicamentele și materialele sanitare, cu serviciile medicale, pentru cheltuielile cu acțiuni și programe de sănătate, precum și în cazul cheltuielilor aferente unităților de învățământ preuniversitar și universitar.

De asemenea, limitările nu se aplică în cazul proiectelor finanțate din fonduri europene. Pentru finalizarea acestora, Guvernul va face alocări din Fondul de rezervă, a mai spus premierul.

Împrumuturi de la Trezorerie pentru primării

Guvernul acordă bani pentru susținerea proiectelor derulate pe fonduri europene. Este vorba despre 2.800 de proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile, ce trebuie încheiate până la sfârșitul acestui an.

Fiecare primărie care are proiecte cu termen de finalizare 31 decembrie 2023 va primi, cu titlu de împrumut, fonduri în limita sumei de 1 miliard lei.

Astfel, unitățile administrativ teritoriale, cu excepția municipiilor reședință de județ și a sectoarelor Municipiului București, pot solicita, până cel târziu la data de 15 decembrie 2023, contractarea în perioada 2023-2024 a unor împrumuturi din venituri din privatizare, înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului, în limita sumei de 1.000.000 mii lei, pentru asigurarea cofinanțării proiectelor, în următoarele condiții:

a) dobândă: ROBOR la 3 luni comunicată de Banca Naţională a României în ultima zi lucrătoare a lunii anterioare autorizării împrumutului, la care se adaugă o marjă în funcţie de scadenţa împrumuturilor, rata dobânzii rezultată rămâne fixă pe toată durata de derulare a împrumutului. Marja se stabileşte astfel:
i) 1 punct procentual pentru scadenţe de până la 3 ani, inclusiv;
ii) 1,5 puncte procentuale pentru scadenţe între 3 şi 5 ani, inclusiv;

b) perioadă de rambursare: 1-5 ani, cu posibilitatea rambursării anticipate, parţial sau integral;

c) limita de îndatorare: exceptat de la prevederile art. 63 alin. (4) și (41) din Legea nr. 273/2006, cu modificările și completările ulterioare;

d) plafoane de contractare/tragere: exceptat;

e) Valoarea maximă ce poate fi autorizată pentru o unitate administrativ-teritorială este de:
i) nelimitat pentru comune;
ii) nelimitat pentru orașe;
iii) 10.000 mii lei pentru municipii;
iv) 25.000 mii lei pentru județe.

Primăriile vor da banii înapoi cu dobânzile aferente într-un cont distinct deschis la Trezoreria Operativă Centrală.

CITEȘTE ȘI:

VIDEO | Guvernul a decis. Lista alimentelor plafonate va fi mărită de la 14 la 21 de produse. Ce alimente se vor adăuga pe lista produselor plafonate?

Stelian Bujduveanu, viceprimarul Capitalei anunță că cele 51 de autobuze electrice BMC au ajuns în București