VIDEO | Klaus Iohannis, despre fondurile europene pentru agricultori: România a făcut sacrificii pentru a înlesni exportul de cereale din Ucraina

Publicat: 23 03. 2023, 15:14

This browser does not support the video element.

Președintele Klaus Iohannis, aflat la Bruxelles pentru reuniunea Consiliului European, a vorbit joi despre problema fondurilor europene acordate fermierilor din România.

El spune că există posibilitatea ca Ministerul Agriculturii de la București să nu fi transmis cifrele corecte la Bruxelles și atrage atenția că România a făcut sacrificii importante pentru a permite exporturile de produse alimentare din Ucraina, fapt de care Comisia Europeană nu pare să fi ținut cont.

Acesta adaugă că decizia privind fondurile acordate pentru agricultura din România riscă să știrbească din credibilitatea autorităților europene.

„Situaţia se prezintă la modul următor: Ministerul Agriculturii livrează date Comisiei Europene. Comisia Europeană foloseşte o formulă de calcul, fără să negocieze cu nimeni, şi acordă anumite ajutoare. Este posibil ca datele furnizate de minister să nu fi fost gândite profund, dar nu le-am văzut şi nu pot să le comentez. Este, pe de altă parte, foarte ciudat ca în Comisia Europeană pe aceste speţe să nu se negocieze nimic, ci să se folosească formule. Aceste lucruri nu pot fi rezolvate, după părerea mea, contabiliceşte. Sunt chestiuni complicate. Trebuie să ţinem cont sau cel puţin trebuia Comisia Europeană să ţină cont de faptul că noi am făcut sacrificii imense pentru a înlesni exportul de cereale din Ucraina spre pieţele lumii. Nu au făcut-o. Nu ştiu de ce nu au făcut-o, dar vom afla. Este regretabil că astfel de abordări ultra-birocratice pun sub semnul întrebării buna credinţă a Comisiei”, a declarat Klaus Iohannis.

El a fost întrebat dacă a primit explicaţii de ce a fost alocată această sumă mică României şi cine s-ar face vinovat pentru acest lucru.

Comisia Europeană a anunţat luni că doreşte să recurgă la o rezervă de criză pentru a sprijini fermierii din Polonia, România şi Bulgaria, în valoare totală de 56,3 milioane de euro, finanţată din rezerva Politicii Agricole Comune (PAC), pentru compensarea „pierderilor economice datorate creşterii importurilor de cereale şi oleaginoase” venite din Ucraina şi „limitarea impactului dezechilibrelor pieţei”.

Ministrul Agriculturii consideră derizorie suma de la UE pentru sprijinirea fermierilor români

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), Petre Daea, a declarat marți, într-o conferință de presă, că suma de 10 milioane de euro alocată României pentru spijinirea fermierilor afectaţi de afluxul de cereale din Ucraina este derizorie şi am cerut comisarului pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, reanalizarea formulei de calcul. „Eu nu am timp de demisii”, le-a transmis el jurnaliștilor, care l-au întrebat dacă va renunța la funcție.

Ministrul s-a apărat, cu această ocazie, în fața acuzațiilor fermierilor români care spun că țara noastră primește cei mai puțini bani de la Comisia Europeană, drept compensaţie pentru prejudiciul cauzat în condițiile în care piața a fost invadată cu cereale ieftine din Ucraina.