VIDEO | Nicolae Ciucă: ”Lumea se schimbă cu rapiditate, revoluţia digitală şi noile tehnologii înseamnă şansa omenirii de a găsi soluţii ”

Publicat: 03 11. 2022, 17:10
Actualizat: 03 11. 2022, 17:11

This browser does not support the video element.

Premierul Nicolae Ciucă fost prezent la evenimentul ”România Digitală – România Liberală”, prilej cu care a vorbit despre importanța dezvoltării digitalizării în România, dar și despre modernizarea serviciilor publice. 

Nicolae Ciucă a explicat că ”transformarea digitală este parte esenţială din modernizarea României”.

”România Digitală – România Liberală” este un concept care transmite un mesaj ferm al PNL, transformarea digitală este parte esenţială din modernizarea României. Guvernările liberale, de-a lungul istoriei şi-au asumat întotdeauna reforme curajoase şi misiunea de a moderniza societatea şi economia României, îndeosebi în momentele grele. Astăzi, în faţa multiplelor crize regionale şi globale, trebuie să fructificăm oportunitatea de a face saltul în dezvoltare pe care îl aşteaptă de altfel toţi românii. Cercetarea, inovarea şi digitalizarea sunt principalele ingrediente ale modelului liberal de creştere economică, le-am susţinut şi le vom susţine în continuare”, a spus Nicolae Ciucă.

”Lumea se schimbă cu rapiditate, revouţia digitală şi noile tehnologii înseamnă şansa omenirii de a găsi soluţii la marile provocări cu care ne confruntăm cu toţii, de la pandemie la criza energetică şi războiul de la graniţele noastre. Prin minţile strălucite cu care este binecuvântată, România trebuie să contribuie la aceste progrese. Mai mult, transformarea digitală şi noile tehologii ne oferă şansa de a recupera decalajele pe care le înregistrăm, încă, faţă de Uniunea Europeană şi ţările care au înţeles mai devreme rolul noilor tehnologii în modernizarea serviciilor publice. Este o şansă către viitoarele generaţii, un demers care trebuie să coaguleze toate energiile societăţii şi să aibă continuitate pe termen lung”, a precizat preşedintele PNL.

Nicolae Ciucă: ”Conflictul din Ucraina ne-a semnalat importanţa strategică a securităţii cibernetice”

”Dacă în pandemie ne-am dat seama cu toţii de utilitatea soluţiilor digitale, conflictul din Ucraina ne-a semnalat importanţa strategică a securităţii cibernetice. Iar acum avem instrumentele şi fondurile necesare pentru România digital, pe patru dimensiuni cheie: servicii publice digitale, competenţe digitale, digitalizarea sectorului privat românesc şi conectivitatea prin reţelele de mare viteză”, a mai spus premierul.

”Aceste priorităţi strategice se reflectă în marile proiecte de transformare digitală pe care Guvernul României le are în lucru. Ministerul Digitalizării lucrează la cloud-ul guvernamental, un proiect major care va schimba complet paradigma serviciilor publice digitale din România, prin asigurarea interoperabilităţii şi securităţii datelor românilor. Este timpul ca statul să circule date, nu să îi pună pe români să circule cu hârtii între instituţiile sale. În acelaşi timp, la nivelul Ministerul Afacerilor Interne se pun bazele unui hub de servicii pentru digitalizarea evenimentelor de viaţă, de la obţinerea cazierului judiciar până la înmatricularea unui autovehicul”, a declarat Nicolae Ciucă.

Premierul a precizat că la nivelul ministerului Educaţiei se lucrează la proiecte care să asigure competenţe digitale în sistemul de învăţământ.

”Formarea de competenţe digitale, la toate nivelurile societăţii este vitală pentru a ne asigura că serviciile digitale vor fi accesate de cât mai mulţi români. La nivelul ministerului Educaţiei se lucrează la proiecte care să asigure competenţe digitale în sistemul de învăţământ şi în PNRR avem un proiect prin care 100.000 de români, inclusiv seniori şi cetăţeni din comunităţile rurale, vom dobândi abilităţi digitale prin intermediul a peste 1.000 de biblioteci ce vor fi transformate în hub-uri digitale”, a precizat el.

Nicolae Ciucă: ”IMM-urile sunt coloana vertebrală a economiei

Nicolae Ciucă a făcut referire la o discuţie pe care a avut-o, la nivelul Comisiei, la Bruxelles, când a discutat aspecte legate de principii şi detalii în domeniul digitalizării.

”Una dintre problemele care a fost foarte bine subliniată a fost aceea că avem nevoie să ne gândim la impactul pe care îl va avea generalizarea serviciilor de digitalizare asupra cetăţenilor, şi aici s-a avut în vedere componenta seniorilor şi a celor care trăiesc în mediul rural, pentru că este foarte mare nevoie ca acest demers să fie făcut cunoscut şi să se ia toate măsurile astfel încât, aceşti oameni să poată să dobândească acele cunoştinţe minime de care este nevoie să poată să fie, într-adevăr, beneficiari ai unor astfel de facilităţi. Altfel, digitalizarea va impacta doar pe un anume segment din societate. A fost o discuţie pe care, ulterior, am purtat-o cu domnul ministru, am purtat-o la nivelul Guvernului, să facem în aşa fel încât, toate instituţiile statului să-şi pună laolaltă cunoaşterea şi disponibilitatea pentru a putea să promovăm de tot ceea ce ţine de beneficiile serviciilor de digitalizare, până la nivel de individ şi până la cel mai îndepărtat colţ din ţară”, a spus Ciucă.

”Digitalizarea IMM-urilor româneşti este una dintre măsurile asumate de ministrul Boloş şi MIPE, care gestionează un buget de aproape 350 de milioane euro pentru a face afacerile româneşti mai digitalizate şi deci mai competitive. E vorba de granturi de până la 100.000 euro pentru fiecare IMM. Aseară am participat la gala IMM-urilor din România, au sărbătorit 30 de ani de la înfiinţare şi vreu să-I felicit încă odată pentru tot ceea ce au realizat. Am recunoscut şi în întâlnirile bilaterale şi o recunosc şi public, IMM-urile sunt coloana vertebrală a economiei iar la nivelul Guvernului asigurăm şi acordăm toată atenţia, astfel încât, împreună cu dumnealor să putem să dezvoltăm cât mai mult acest sector. Iar pe subiectul digitalizării sunt discuţii şi au manifestat interes pentru tot ceea ce înseamnă proiect care poate să vină în beneficiul IMM-urilor, să asigure această interconectivitate, între IMM-uri, în România şi, desigur, interconectivitatea cu celălalte IMM-uri, la nivel european şi nu numai”, a mai afirmat Ciucă.

Republica Moldova a făcut paşi importanţi în digitalizare

Premirul a precizat că, fără conectivitate rapidă şi eficientă la nivel naţional, digitalizarea nu ar fi posibilă.

”Avem tot prin PNRR 94 milioane alocate pentru implementarea unei scheme de sprijinire a utilizării serviciilor de comunicaţii în zonele albe, ceea ce va permite extinderea reţelelor de mare viteză către peste 900 de localităţi. La fel de important, avem în desfăşurare licitaţia de spectru pentru 5G, unde ţintim stimularea operatorilor pentru un proces accelerat de investiţii. Este şi obiectiv în PNRR, domnul ministru a trudit să putem să îndeplinim acest obiectiv, să demarăm această licitaţie şi până la urmă, nu partea de birocraţie şi demararea licitaţiei, ci cu ce ne vom alege după ce procesul va fi fost finalizat, pentru că avem foarte multă nevoie, ţinând cont că trebuie să facem în aşa fel încât sî fim cât mai aproape de ţările care au un avans în acest segment”, a declarat Nicolae Ciucă.

De asemenea, premierul a explicat că trebuie a accelerat procesul de transformare digitală pe ambele maluri ale Prutului.

”Republica Moldova a făcut paşi importanţi în digitalizare încă de acum 10 ani şi putem dezvolta împreună acest domeniu. Încă odată,, salut prezenţa domnului vice-priministru, Ţurcanu. Am asistat împreună cu doamna ministru la semnarea memorandumului şi sunt convins că aşa cum am discutat la nivelul Ministerului Digitalizării, există o colaborare foarte bună şi perspective pentru a putea să folosim experienţa şi cunoştinţele în domeniu pentru această parte de comuniune digitală şi sunt convins că ea se va realiza”, a afirmat Ciucă.

Premirul a precizat că toate aceste proiecte sunt parte a unui program integrat de transformare digitală a României.