VIDEO | Rareș Bogdan, la 5 octombrie: „De 11 ani, două țări europene îi umilesc pe români”. Europarlamentarul PNL dezvăluie acum la cine făcea referire

Publicat: 07/12/2022, 16:45
Actualizat: 07/12/2022, 17:02

Aderarea României la Spațiul Schengen ține capul de afiș al știrilor din ultimele zile. Legat de acest subiect, un discurs avut de europarlamentarul Rareș Bogdan în plenul P.E. acum o lună capătă azi o cu totul altă greutate, dat fiind faptul că politicianul liberal ar fi devoalat încă de pe atunci intenția Austriei de a vota împotriva primirii țării noastre în „zona liberă”.

Cu o zi rămasă până la întrunirea Consiliului JAI, Austria își menține punctul de vedere, acela de a respinge aderarea României la Spațiul Schengen.

Rareș Bogdan: „Nu ne obligați să jucăm și noi dur!”

În ultima emisiune „Sub semnul întrebării”, moderată de Robert Turcescu, subiectul central al discuției a fost poziția Vienei.

Avându-l pe Rareș Bogdan în legătură telefonică, Turcescu a ținut să-i reamintească europarlamentarului liberal despre discursul ținut în 5 octombrie în plenul P.E. pe tema aderării României la Schenge. Iată ce spunea atunci Rareș Bogdan: „De 11 ani, două țări europene, pe care românii le tratează cu respect, îi umilesc sistematic blocând aderarea la Schengen. Și asta, deși companiile lor au afaceri uriașe în România și dețin o bună parte din sistemul bancar și de asigurări. Mereu România și-a tratat partenerii cu respect”.

Mai departe, mesajul lui Rareș Bogdan a continuat pe același ton incisiv:

„Ce trebuie să mai facem pentru a fi tratați de la egal la egal și respectați de către toți membrii UE? Să provocăm o criză alimentară la nivel european? Să blocăm la graniță trenurile și sutele de camioane cu cereale care traversează zilnic România pentru a ajunge pe piețele occidentale, în Olanda, Belgia, Franța, Austria, Germania, Italia? Nu ne obligați să jucăm și noi dur! Am fost mult prea eleganți și tăcuți până acum. Nu suntem mai puțin europeni decât cei din vest (…) Blocarea României și a Bulgariei în afara Schengen este o nedreptate față de un popor profund european” – Rareș Bogdan.

Deloc surprinzător, prim-vicepreședintele PNL a precizat că își păstrează punctul de vedere. La rândul lui, Robert Turcescu a recunoscut faptul că, în discursul de atunci, a doua țară europeană la care făcea referire Rareș Bogdan era chiar Austria, cea care în prezent blochează intrarea României în Schengen.

„Nu retractez nimic din ce am spus, mai mult, acum pot să dezvălui ceea ce dvs. v-am spus în particular. Al doilea stat la care mă refeream era Austria. Primul era Olanda”, a spus Rareș Bogdan.

„Da, încă de atunci făceam referire la Austria! Eu cred că, datorită relațiilor pe care Austria le are în România, datorită modului în care sunt priviți, din toate punctele de vedere, în relația cu noi, comportamentul lor în următoarele 36 de ore trebuie să se schimbe” – Rareș Bogdan.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase