VIDEO | România nu știe exact câți cetățeni trăiesc în afara țării. Florin Cârciu, șeful DRP: Cu aproximație, sunt 8 milioane în străinătate

Publicat: 28 07. 2023, 16:01
Actualizat: 28 07. 2023, 17:14

This browser does not support the video element.

România scade în populație și îmbătrânește. În ultimii 10 ani, de la precedentul recensământ efectuat în 2011, populația țării a scăzut cu 1,1 milioane locuitori, iar vârsta medie a crescut de la 40,8 la 41,4. Șeful Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, Florin Cârciu, a spus la Gândul Exclusiv, că sunt 8 milioane români în străinătate.

Cauzele scăderii populației sunt sporul natural și migrația.

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, condus de secretarul de stat, Florin Cârciu, a pus la punct un proiect care va deveni o Strategie națională în domeniu.

Dar, pentru a face politici publice trebuie să știi cui te adresezi.

În acest moment, instituțiile statului nu au o statistică exactă a numărului de români care trăiesc în afara țării.

Conform cifrelor INS culese la recensământul din 2022, aproape șase milioane de cetățeni români figurează cu domiciliul sau reședința în străinătate, majoritatea emigranți la prima generație. Mulți alții nu apar în registrele oficiale.

Secretarul de stat, Florin Cârciu, a declarat la Gândul Exclusiv că poate aproxima 8 milioane cetățeni români, care trăiesc în străinătate.

Unul dintre motive pentru lipsa cifrelor exacte este faptul că cetățenii români nu apar în evidentele oficiale ale țărilor gazdă, cum ar fi exemplul Franței dat de Florin Cârciu.

Franța are cel puțin 800-900 de mii. Franța, în 2007, avea 300 de mii de români, pe lângă cei 106 mii nedeclarați în construcții.

Ce poate face România în acest caz? Florin Cârciu consideră că acest lucru ar trebui luat în serios.

Ar trebui luat foarte în serios acest lucru și să cunoaștem realitățile. Vorbim de plimbarea românilor dintr-o țară în alta, ca și o scuză că de aceea nu știm, a spus Florin Cârciu.

Reamintim că, în 2019, fostul ministru al Românilor de Pretutindeni, Natalia Intotero, afirma că cele mai recente statistici arată că aproximativ 9.700.000 de români sunt plecaţi în afara graniţelor, subliniind că motivele emigrării sunt corupţia, calitatea slabă a clasei politice şi sărăcia.

Urmărește tot interviul cu secretarul de stat al DRP Florin Cârciu, AICI