Vin americanii la Deveselu. Băsescu, la prima lopată pentru scut: „Atacul cu rachete balistice e o amenințare reală”. Dușa promite „iluminat și drumuri pentru toți locuitorii”. VIDEO

Publicat: 28 10. 2013, 22:34
Actualizat: 28 09. 2018, 09:16

Amenințarea atacului cu rachete balistice este una reală, au susținut luni la unison oficialii români, americani și cei ai NATO, la inaugurarea de la Deveselu a lucrărilor pentru scutul antirachetă care va fi instalat până în 2015 în România și, ulterior în Polonia. „România intră în clubul statelor membre NATO care vor asigura una din cele mai perfecționate soluții împotriva amenințării reale pe care o reprezintă atacul cu rachete balistice”, a spus președintele Traian Băsescu, după ce secretarul general adjunct al NATO venise cu un mesaj similar. „Amenințările cu rachetă sunt reale, apărarea NATO trebuie să fie și ea reală”, a fost argumentul lui Alexander Vershbow pentru amplasarea scutului.

În fața locuitorilor din Deveselu, strânși la ceremonie, ministrul Apărării, Mircea Dușa, cel care a bugetat 40 de milioane de lei din banii MApN pentru scutul antirachetă, a trecut cu ușurință de la „parteneriatul deosebit România SUA” la „facilitatea deosebită de aici”, până la explicarea beneficiilor pe înțelesul tututor”: „Urmează să se realizeze iluminatul, drumuri de care vor beneficia inclusiv locuitorii. În această toamnă, vom racorda baza la aceste facilități”, a spus Dușa, adăugând că MApN a investit deja 5 milioane din cele 40 prevăzute în buget pentru scut.

Băsescu și americanii au rămas însă la securitate. „În mod categoric, pentru o țară ca România, baza dezvoltării începe de la securitate. De la securitate încolo poți să vorbești despre dezvoltare economică și cetățeni protejați. (…) Evenimentul mai are o semnificație: a încrederii partenerilor noștri în România. Pentru moment, investiția de la Deveselu este o investiție româno-americană. Sperăm ca atunci când va fi termninată, sistemul să fie parte a sistemului de protecție a NATO”, a anticipat Băsescu mulțumindu-le, în grup, „vicepreședintelui Biden și președintelui Obama, ministerului Apărării al SUA, Ministerului Apărării din România, MAE și administrației locale care a dat tot sprijinul pentru ca începerea investiției de la Deveselu să fie posibilă”.

Administrația americană și-a transmis mesajul prin adjunctul pentru politici al Secretarului Apărării. „Angajamentul SUA pentru scutul antirachetă este de nezdruncinat”, a susținut oficialul american James N. Miller. În calculele sale, după 2015, atunci când echipamentele vor fi instalate, „Europa va beneficia de mai mută securitate, iar NATO va fi mai puternică”. „Ziua de azi e un moment esențial pentru NATO. Azi participăm la un nou început. De la aderarea, în 2004 a României la NATO, România s-a transformat într-unul dintre cei mai de încredere parteneri ai NATO. Din ce în ce mai mult, România e o țară în care există securitate”, a adăugat Miller.

La baza militară de la Deveselu sunt prezenți și Bogdan Aurescu, secretarul de stat al MAE care a condus echipa de negociere cu SUA pentru acordul legat de scut, ca și Sorin Ducaru, asistent al secretarului general al NATO pentru amenințări emergente de securitate.