Zgonea: „Convoc marți conducerea Camerei, cererea Parchetului va fi trimisă Comisiei juridice”

Publicat: 13 08. 2012, 18:02
Actualizat: 08 06. 2014, 07:38

Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că a decis convocarea, pentru marți, a Biroului Permanent al Camerei, pentru a se transmite la Comisia juridică solicitarea Parchetului în cazul lui Victor Paul Dobre.

Zgonea a arătat că, în acest moment, singura sa preocupare sau dilemă ține de faptul că informații din interiorul referatului procurorului de secție au apărut în mass-media înainte ca acest document să ajungă la Parlament, fapt ce „decredibilizează anumite instituții”.

Potrivit președintelui Camerei Deputaților, mai mulți colegi din conducerea forului legislativ vor ridica această chestiune în ședința Biroului Permanent de marți.

„Eu nu pot să obstrucționez procesul de justiție, nu am să fac ceea ce s-a întâmplat în cazul Monicăi Iacob Ridzi, când cererea a ajuns la Comisia juridică după opt luni de zile. Voi trimite la Comisia juridică, care trebuie să judece cu celeritate toate documentele și va lua o decizie pe cale de consecință”, a mai spus Zgonea.

El a menționat că în Regulamentul Camerei Deputaților nu există obligația pentru el, ca președinte, de a convoca Biroul Permanent, dar va lua această decizie pentru a lăsa Parlamentului dreptul de a se pronunța și a adăugat că în prezent funcționează o decizie în Cameră, care dă posibilitatea convocării Biroului Permanent fără a fi nevoie de cvorum.

„Voi pune pe ordinea de zi un singur punct, cererea Parchetului General, care va fi trimisă Comisiei juridice”, a mai spus Valeriu Zgonea, precizând că procedura care se va aplica în comisie este similară cu cea în cazurile Monica Iacob Ridzi, Miron Mitrea, Laszlo Borbely, Adrian Năstase, etc.

„Este o cerere de începere a urmăririi penale, judecă cei de acolo, au acces la dosar, care se află la mine în fișierul strict secret, nu a avut nimeni acces la el. Totul se va desfășura conform legii”, a afirmat Zgonea.

Europarlamentarul PNL Ramona Mănescu a declarat sâmbătă că USL solicită CSM să se autosesizeze în cazul incerceptărilor convorbirilor lui Victor Paul Dobre și Ioan Rus, care ar fi fost făcute ilegal, menționând că în Parlament USL nu va accepta solicitarea Parchetului ICCJ privindu-l pe Dobre.

Mănescu a precizat că Ioan Rus, în calitatea de ministru de Interne, era membru al CSAT și, potrivit prevederilor legale, ar fi trebuit informat că îi sunt interceptate convorbirile.

În plus, Mănescu a menționat că parlamentarii USL nu vor accepta introducerea în dezbatere a solicitării Parchetului ICCJ în cazul fostului ministru Victor Paul Dobre și nici nu vor vota în favoarea începerii urmăririi penale acestuia.

Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție a cerut Camerei Deputaților avizul pentru începerea urmăririi penale a fostului ministru al Administrației Victor Paul Dobre care alături de secretarul de stat Ioan Căbulea au înaintat Curții Constituționale o adresă prin care precizau că MAI nu-și poate asuma numărul de alegători.