Zgonea s-a bucurat pe Facebook fără să aibă voie: Corina Crețu va ocupa funcția de comisar pentru Politici Regionale. Postarea a dispărut ulterior

Publicat: 09 09. 2014, 09:54
Actualizat: 15 03. 2017, 19:09

„Felicitări Corinei Crețu! Ea va ocupa funcția de comisar pentru Politici regionale în Comisia Europeană. E unul dintre cele mai importante portofolii, reprezentând reușita și recunoașterea României la nivel european!”, scrie Zgonea.

Trebuie precizat că, ulterior, postarea a dispărut de pe pagina de Facebook a lui Valeriu Zgonea.

Președintele ales al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, i-a trimis vineri lista comisarilor desemnați, fără menționarea portofoliilor, premierului italian Matteo Renzi, a cărui țară deține președinția semestrială a UE, iar din partea României este nominalizată Corina Crețu.

Consiliul Uniunii Europene urmează să își exprime acordul cu privire la această listă, după care ea va fi publicată în Jurnalul Oficial al UE. Ulterior, Juncker va anunța și distribuirea portofoliilor și modul în care intenționează să organizeze activitatea următoarei Comisii Europene. Acest lucru este așteptat în a doua jumătate a săptămânii următoare.

În următoarea etapă, Parlamentul European va trebui să își exprime acordul pentru întregul Colegiu al Comisarului, inclusiv Înaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate. Acest acord este precedat de audierea comisarilor desemnați în comisii. După aprobarea Parlamentului European, Consiliul European numește oficial Comisia.

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, că președintele Traian Băsescu a contestat propounerea Corinei Crețu pentru funcția de comisar european, Ponta subliniind că dacă România nu va primi „cel mai important portfoliu”, care fusese negociat deja, va fi cel mai rușinos moment pentru țara noastră.

Ponta a arătat că atitudinea președintelui și a opoziției este cel mai nefericit caz pe care îl cunoaște și este asemenea cazului lui Varujan Vosganian din 2006.

„România a obținut în urma negocierilor un portofoliu extrem de important, din punctul meu de vedere cel mai important, după care, tot din România, aseară domnul Băsescu a contestat să nu…, liderii opoziției au trimis scrisori să nu primim un portofoliu important. Important e să moară capra românească, că nu e susținută de domnul Băsescu sau de domnul Iohannis sau de domnul Blaga. Dacă se va întâmpla așa, vreau să vă spun că este cel mai rușinos posibil moment pentru România”, a spus Ponta la începutul ședinței de Guvern.

Victor Ponta a arătat că nicio altă țară din cele 28 de state membre ale UE nu și-a sabotat „în mod public și cu atâta energie” interesul de a avea un portofoliu bun.

Președintele Traian Băsescu a declarat, luni, că România va avea în CE un portofoliu „cu care n-o să ne fie rușine” și a arătat că lista vehiculată, în care pentru Corina Crețu apărea un portofoliu „neconvingător”, a fost „o glumă lansată de la Bruxelles”, de care premierul Ponta s-ar fi „speriat”.