Adoptarea rublei ca monedă oficială provoacă panică în rândul populației din Crimeea

Publicat: 19 03. 2014, 15:33
Actualizat: 08 02. 2019, 05:40

„Banca m-a contactat și mi-a cerut să-mi achit ratele, dar nu pot face plățile”, spune, îngrijorată, o femeie în vârstă din Simferopol, în timp ce alta se întreabă „cum va primi pensia”.

Maksim, un tânăr angajat la banca ucraineană PrivateBank din Simferopol, îi liniștește pe clienții îngrijorați și îi asigură că „toate conturile vor fi redeschise în curând”.

Numeroase persoane sunt însă îngrijorate, după ce conturile le-au fost „temporar blocate” de PrivateBank, una dintre cele mai importante bănci din Ucraina, după decizia autorităților proruse din Crimeea de a adopta rubla ca monedă oficială.

În lipsa lichidităților în peninsulă, clienții băncii au fost autorizați să retragă doar 500 de hrivne pe zi, ceea ce înseamnă 37 de euro.

Sistemul informatic al băncii urmează să fie modificat pentru acceptarea rublei, care va înlocui definitiv moneda ucraineană începând din 1 ianuarie 2016, după o perioadă de tranziție. „Trebuie să mai așteptăm o săptămână pentru ca situația să intre în normal. Deocamdată, nu știm cum va fi, deoarece nu facem încă parte din Rusia”, le spune tânărul Maksim clienților nemulțumiți.

Între timp, locuitorii din Simferopol iau cu asalt bancomatele din oraș, pentru a-și asigura necesarul cu moneda ucraineană. Majoritatea dintre aceștia au votat în favoarea alipirii peninsulei la Rusia. „Îmi este teamă”, mărturisește Daria, în vârstă de 19 ani, aflată la coadă, în fața unui bancomat. „Nu știu cum va fi”, adaugă tânăra.

În așteptarea rublei, hrivna rămâne însă moneda folosită în Crimeea.

– Trecerea rapidă la rublă, motiv de îngrijorare

În piața din Simferopol, prețurile sunt în continuare scrise în moneda ucraineană. Irina, o vânzătoare în vârstă de 45 de ani, nu acceptă încă rubla, al cărei curs nu a fost încă stabilit în Crimeea. Folosirea în paralel a celor două monede nu o sperie. „Pentru mine, e normal”, afirmă femeia, spre deosebire de majoritatea comercianților din piață, unde se găsește de toate, de la antene de ocazie pentru televizor, îmbrăcăminte la prețuri reduse și produse cosmetice.

La rândul său, Galina, în vârstă de 68 de ani, asigură, zâmbind, că noua monedă nu o sperie. „Suntem obișnuiți. După prăbușirea URSS, am fost nevoiți să plătim folosind cupoane”, reamintește femeia, făcând referire la bancnotele emise în perioada de tranziție în unele foste republici sovietice pentru trecerea de la rubla sovietică la monedele naționale.

Femeia, care trăiește de 20 de ani în Crimeea, speră însă că trecerea la rublă va crește vânzările. Ea spune că vorbește atât în ucraineană, cât și în rusă, în funcție de clienți. „Cu moneda, va fi același lucru”, spune amuzată femeia.

Pe o stradă din centrul orașului, Oksana, în vârstă de 58 de ani, se arată însă îngrijorată. „Dacă va avea loc o trecere rapidă la rublă, cred că va fi rău”, afirmă femeia. Ea spune că are experiență în acest sens, mai ales că a „trecut deja prin mai multe inflații, referendumuri și numeroase schimbări monetare”.