Ianukovici anunță alegeri prezidențiale anticipate. Politologul Octavian Milewski: „E foarte incertă situația și nu exclud deloc o nouă spirală a violenței”

Publicat: 23 02. 2014, 18:05
Actualizat: 29 07. 2014, 19:53

Ianukovici acceptă totodată o reformă constituțională și formarea unui guvern de uniune națională, potrivit unui comunicat emis de președinție.

„Anunț lansarea unei proceduri în vederea unor alegeri prezidențiale anticipate”, a declarat președintele ucrainean, citat într-un comunicat, fără să precizeze o dată în acest sens.

„Lansez, de asemenea, procesul de revenire la Constituția din 2004” care reducerea puterea președintelui în favoarea Guvernului și Parlamentului, dar și formarea unui „guvern de unitate națională”.

Aflat în vizită oficială la Chișinău, premierul Victor Ponta a salutat acordul de la Kiev, comentând că România, ca toate celelalte țări membre UE, susține „parcursul pașnic” al Ucrainei. Același mandat l-a avut și ministrul de Externe Corlățean în această perioadă. Întrebat de ce România nu a fost prezentă, la fel ca Polonia, la medierea discuțiilor dintre Putere și Opoziție din Kiev, primul-ministru a răspuns scurt: „Nu puteam merge 28 de miniștri acolo”, după care a adăugat: „Strategic, pentru România, cel mai important parteneriat Estic este cu Republica Moldova și investim toate resursele în el. Cu puterile noastre limitate, trebuie să le folosim pe toate pentru a dezvolta parteneriatul România-R. Moldova”.

Deși este un pas înainte binevenit după o perioadă de negocieri blocate, acordul riscă să nu fie suficient pentru o mișcare protestatară radicalizată de vărsarea de sânge din ultimele zile, a comentat pentru gândul Octavian Milewski, expert al spațiului post-sovietic. „După ce s-a întâmplat în ultimele zile, Maidanul e atât de radicalizat, încât cu greu îmi pot închipui că protestatarii nu vor cere demisia lui Ianukovici”, ne-a spus Milewski, subliniind că, în acest moment, situația din Ucraina este învăluită în incertitudine cu privire la evoluția viitoare a evenimentelor.

Principala sursă a acestei incertitudini este absența unei voci a EuroMaidanului, opozanții neparticipând la negocierile UE-Ianukovici. O altă problemă este că, în acest moment, niciunul din liderii opoziției nu mai are legitimitatea necesară în fața mișcării protestatare pentru a o convinge să accepte un compromis de moment cu Ianukovici, în favoarea, poate, unei întâmpinări etapizate a revendicărilor Maidanului.

„E imposibil de prezis cum va evolua situația, pentru că nu există voci clare dinspre Maidan. Acordul e un semnal foarte bun, arată că UE e acolo și se duc negocieri foarte intense, însă e foarte incertă situația și nu exclud deloc o nouă spirală a violenței ori, poate, o acalmie pe termen scurt”, a mai comentat Octavian Milewski pentru gândul.