A mai murit un baron

Redactor:
Cristian Andrei
A mai murit un baron
Liviu Dragnea mimează relaxarea. A fost furios când Victor Ponta a început să ia decizii fără să-l anunțe. Și el are un dosar pe rol. Baronii înghit cu noduri eliminarea de la masa puterii, pentru care au trudit atât de mult. Nu au forța și unitatea necesară să reacționeze, se simt vulnerabili.

Încet, încet, dispar unul câte unul. Și dispar în tăcere, doar un strigăt matinal îi mai însoțește. E propriul lor strigăt înăbușit, prin care își clamează nevinovăția. Punga și găleata nu funcționează aici. Sunt singuri, cu capul plecat, cu mâinile la spate, în fața dubei plină de mascați, care îi duce la secție. Aceasta începe să fie imaginea baronilor. Prea-puternicii județelor au început să-și vadă sfârșitul în momentul când au fost împinși pe bancheta unei mașini cu geamuri fumurii. Iar de aici, doar Dumnezeu le mai este alături. Automat, pulsul li se ridică. Să vină Salvarea!

Rând pe rând șefii din județe pierd bătălia cu justiția. Un fenomen, pe care unii l-au prezentat drept efectul „dosarelor băsiste”, alții l-au numit independența justiției, iar pentru pesediști începe să semene cu teoria „centrului imaculat”, din perioada lui „El însuși”.

Șefii din teritoriu au fost și sunt marii aducători de voturi și bani pentru partidele lor. Centrul a închis ochii la matrapazlâcurile locale, le-a acceptat tributul. Baronii s-au luptat cu justiția, de care nu le-a fost frică. A avea un dosar de la ANI, DNA era un titlu de glorie printre pesediști.

Declicul a venit în 2012. După intrarea la închisoare a lui Adrian Năstase, baronii și-au dat seama că orice este posibil, că nu mai sunt intangibili, oricare își poate pierde libertatatea. Statul USL nu l-a protejat pe fostul premier, nu îi poate proteja pe ei. Salvarea nu a venit, a fost doar o iluzie.

Marele miting de la Pitești din ianuarie 2011, când tot partidul a venit alături de „nea Costică” – șeful CJ Argeș, a fost ultima formă de solidaritate a PSD-iștilor în fața justiției. Atunci, Ponta cu Vanghelie, Corlățean cu Severin, Hrebenciuc și Năstase s-au prins de braț, au fost uniți. Ultimul zid PSD a fost clădit în opoziție. La putere, fiecare este pe cont propriu. 

Vremurile s-au schimbat. Între timp, în Kiseleff, pe un monitor din fundal, se numără zilele mandatului lui Băsescu, iar liderii din teritoriu își numără fiecare zilele sale până la următorul  termen. Prea puțini dorm liniștiți cu capul pe pernă.

Din capul mesei, Victor Ponta nu dă semne că-i ajută, ba, dimpotrivă, că ia distanță față de ei. La formarea Guvernului Ponta3 șefii județelor au fost ținuți la distanță. Cât de puternică e imaginea cu baronii PSD chemați de Ponta la un restaurant din Capitală, pentru a vedea cum arată miniștrii pentru care au fost obligați să ridice mâna la ședința de partid! Este ceva unic în istoria partidului, a fost o demonstrație de forță și control făcută de Victor Ponta.

Liderul PSD a preferat să-și construiască o întreagă structură la Guvern, ruptă de partid, iar prin Cancelaria sa să preia tot ce era important, să golească de structuri celelalte ministere. Practic, dependența de el să crească constant.

A înțeles că utilitatea baronilor este direct proporțională cu mașinăria de vot pe care aceștia au construit-o. Ponta a făcut un pas înainte, preluând în anumite zone mașinăria, dar fără șeful ei. Pe acesta îl poate ține captiv, îl învinge, speculând frica acestuia de dosare și nevoia de fonduri. În cultura pesedistă, se știe că cel mai periculos dosar este făcut în partid, de colegi.

Liviu Dragnea mimează relaxarea. A fost furios când Victor Ponta a început să ia decizii fără să-l anunțe. Și el are un dosar pe rol. Baronii înghit cu noduri eliminarea de la masa puterii, pentru care au trudit atât de mult. Nu au forța și unitatea necesară să reacționeze, se simt vulnerabili.

„Scapă cine poate”, îi anunță Ponta. Zâmbesc și sunt joviali, dar vena de la gât pompează. Au strâns multe în ei, nu mai știu în cine să aibă încredere. Le e frică de trădare.

Cine mai strigă pentru ei când o să le vină rândul, cine mai face zidul? Nu le-a ieșit povestea cu grațierea și amnistia, nici cea cu rezolvarea incompatibilității. Ei știu că ministrul Justiției, Robert Cazanciuc s-a opus proiectului privind incompatibilitățile, că a spus pas grațierii lui Gigi Becali. Ce încredere să aibă într-un om pe care nu l-au cunoscut până la venirea la putere și care este total devotat premierului Ponta? La Parchetul General e tot omul lui Ponta, nu este omul lor.

Dintre toți, Ponta și-a rezolvat dosarul. A scăpat de acuzațiile de plagiat, a folosit sistemul în interesul lui. Este singurul care a scăpat basma curată.

Nicușor Constantinescu, Mircea Cosma, Constantin Nicolescu au fost eliminați sau sunt pe punctual de a fi eliminați din joc. Au mai rămas Marian Oprișan, Marian Vanghelie, Gheorghe Nichita, Bunea Stancu, Radu Mazăre și Liviu Dragnea. Restul sunt doar șefi de Consilii Județene sau primari, nu au o rezonanță puternică în partid.

Ponta a rezolvat o mare parte a problemei. Cu cât îi va convinge pe baroni că singurul răspunzător pentru situația lor este Traian Băsescu misiunea în partid devine mai ușoară.

Numai că cei din teritoriu au început să miroasă că ceva nu este în regulă, că nu totul vine de la Traian Băsescu.

Focul mocnește în PSD, iar acesta îl face pe Ponta să se gândească de două ori înainte de a-și anunța candidatura la prezidențiale, de a juca întreaga sa carieră politică pe o singură carte. Iar baronii îl împing să o joace. Doar așa pot scăpa cu siguranță de el din partid și de la Palatul Victoria.

FOTO-BOMBA! Nu se aştepta nimeni sa posteze astfel de poze. Vedeta care a rupt netul...
Poveste demnă de Dosarele X, la Cluj! Femeia A MURIT, dar soţul a readus-o la...
FOTO. Antonia a pozat fără jenă sau inhibiții! Și-a arătat complet trupul într-un body prea...
ADEVĂRUL despre familia lui Culiță Sterp. Nu au fost dintotdeauna bogați. Ce s-a întâmplat când...
Ce avere are, de fapt, Gigi Becali! Bombă: îl concurează pe Ion Țiriac. `Rețineți ce...
Cum au fost surprinși prinții Harry și William la înmormântarea bunicului lor. Toate camerele tv...
OMS trage un semnal de alarmă privind "super-bacteriile". Bacteriile rezistente la antibiotic ar putea ucide...
BANCUL ZILEI – Un primar află de la nevastă că a fost înșelat
Un cuplu a cumpărat două acţiuni Amazon în 1997. Cât valorează acum
Poveste demnă de Dosarele X, la Cluj! Femeia A MURIT, dar soţul a readus-o la...
Experimentul INUMAN care s-a petrecut la Pitești. Încercarea de DISTRUGERE a personalității umane, o pată...
Surpriză mare la Kaufland, se vinde din nou produsul de care românii au fost îndrăgostiți....
Cum faci acasă cel mai bun drob de miel. Secretul să iasă delicios
Dacă vizitezi acest trib, bărbatul pleacă din casă, iar soţia lui vine la tine. Ce...
Vestea ȘOC a acestei dimineți în România: A FOST ARESTAT! Este BREAKING NEWS
10 fructe și legume pe care nu merită să le cumpărăm BIO. Recomandarea Mihaelei Bilic
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Anunţul Apple la care nu se aştepta nimeni. Pun la cale un nou produs, realizat...
×