Anecdotele lui Gorby: mama lui Brejnev, linia orizontului și coada la votcă

Publicat: 12 05. 2018, 16:57
Actualizat: 12 05. 2018, 19:14

Într-una dintre cărțile sale de memorii, „Amintiri. Viața mea înainte și după perestroika”, Gorbaciov spune trei anecdote. Una dintre ele, despre Brejnev:

„Odată, Leonid Ilici Brejnev și-a chemat mama în vizită la Moscova, ca să-i arate cum trăiește el. Mai întâi a dus-o în apartamentul din Capitală, pe bulevardul Kutuzov, apoi în sătucul Zarecie, pe lângă șoseaua de centură, unde i-a arătat dacea în care locuia în cea mai mare parte a timpului. În sfârșit, a  dus-o la Zavidovo, în reședința sa din afara orașului, unde îi plăcea să-și petreacă timpul liber – mergea deseori acolo la vânătoare. Și, în final, toată familia s-a dus în concediu în Crimeea, unde a stat în reședința locală a secretarului general. După toate acestea, Leonid Ilici a dorit să știe ce impresie îi făcuseră mamei sale casele prin care o purtase.

-Da, Lionea, toate mi-au plăcut. Dar, dă-mi voie să te întreb ceva: ce o să te faci tu cu toate bogățiile astea, dacă vin iar la putere comuniștii?”.

A doua anecdotă e una dintre numeroasele care aveau ca tematică programul de construire a comunismului în URSS. Aparatcicii se deplasau în teritoriu, explicând maselor gândirea vizionară a partidului. După o astfel de întâlnire, un bătrân colhoznic se ridică și zice:

„-Vă mulțumesc pentru vorbele frumoase. Poate că o să ajungem să trăim și noi mai bine în comunism. Eu aș avea doar o întrebare. Vedeți dumneavoastră, către sfârșit ați zis așa:

Aparatcicul îi răspunde:

-Orizontul este o linie imaginară, unde se întâlnesc cerul și pământul. Ea are proprietatea că, atunci când te apropii, se indepărtează.

-Aha! Acum am înțeles”.

A treia anecdotă a lui Gorby se referă la el însuși. Una dintre primele măsuri pe care le-a luat când l-a înlocuit pe Cernenko a fost așa-numita

În această atmosferă, la o coadă de un kilometru la votcă, oamenii îl înjură pe Gorbaciov de mama focului. Unul, mai nervos, anunță de la jumătatea cozii:

-Mă duc la Kremlin să-l omor!

Iese din rând și pleacă, dar se întoarce după o jumătate de oră.

-L-ai omorât? întreabă cetățenii de la coadă.

-Nu! Acolo coada e și mai mare…”.