Bulgaria, măgarul troian

Publicat: 19 06. 2016, 19:05

Reprezentantul permanent al Federației Ruse la Bruxelles se referea atunci, în urmă cu ani, la Uniunea Europeană, iar aheii erau rușii – în sensul bun (?!), a ținut să adauge diplomatul. Cineva a remarcat imediat că Bulgaria e mai degrabă un măgar și că Germania ar fi mai calificată pentru rolul de cal troian.  

Când, cu trei ani înainte de a intra în Uniunea Europeană, Bulgaria a fost admisă în NATO, tot un cal troian al rușilor ar fi putut fi suspectată că este. Între timp a demonstrat că nu e capabilă să iasă de sub tutela rusească.
 
Istoria relațiilor ruso-bulgare după destrămarea URSS e istoria pragmatică a importurilor de gaze, pe care Moscova le-a folosit, și în cazul Bulgariei, ca pe o armă redutabilă. Mai convingătoare decât religia comună și toate afinitățile culturale.  

Rușii nu domină doar sectorul energetic al Bulgariei (la începutul anului, vorbind despre Comisia Interguvernamentală Bulgaro-Rusă pentru Cooperare Economică și Tehnico-Științifică, doamna ministru Temenuzhka Petkova a declarat: „Rusia este un partener important pentru noi în acest sectorul energetic, este principalul furnizor de resurse în prezent – gaze naturale, petrol, combustibil nuclear”). În ultimii ani, rușii au investit puternic în sectorul bancar și în piața imobiliară.

Bulgarilor le-a fost mereu dificil să se decidă între Europa și Eurasia (chestionați în 2014, 22 la sută dintre cetățeni ar fi preferat spațiul eurasiatic). Cu atât mai greu le este astăzi să hotărască de partea cui joacă la Marea Neagră. Așa că au optat pentru declarații  pacifiste pro-turism, care – în situația gravissimă pe care o traversăm – sună penibil în gura unei țări NATO.

O vizită a președintelui României în burta măgarului troian trebuia minuțios pregătită.

Nu ne-au umilit bulgarii, n-au cum. Ne-am descalificat noi în fața Aliaților, oferindu-le o mostră de neprofesionalism strigătoare la Washington.