Hai că v-a rezolvat dl Dragnea, dragi economiști

Publicat: 29 08. 2015, 12:19

Că, de!, factorul politic este responsabil și ascultă de opiniile economiștilor României care susțin că nu trebuie să forțăm deficitul bugetar și nici consumul și nici creșterea economică, că, nu-i așa?, orice creștere economică peste nivelul de dobândă dă într-o bulă și apoi cine știe, să nu ne ia Ucigă-l toaca pe toți.

Credeți că ați făcut vreo brânză? Veți acoperi din taxele voastre, cele pe le-ați contestat atât de vehement în trecut, iresponsabilitățile guvernului. Ce credeți că aștepta guvernul? Ca voi să spuneți nu! Mai cereți de acum vreo eliminare sau micșorare de taxă și o să primiți un răspuns bun: pai, noi am vrut, dar dacă voi..

Voi ați vrut taxe mari.

Ați contestat reducerile fiscale pe motiv că economia nu poate fi stimulată doar prin consum dincolo de potențialul ei. Corect. Și că este bine să fie stimulată prin investiții. Corect.

Dar iată ce-ați obținut. Nu, eventual, o temperare de consum prin scăderea taxelor indirecte, ci o clară reducere a investițiilor viitoare prin taxele pe care le veți plăti în continuare. Bani cu care puteați să faceți investiții, dar cu care guvernul se va lăfăi în campania electorală – banii voșrti, adică. Că la reluarea investițiilor de către stat nu cred că vă puteți aștepta. Și iată de ce:

Excedentul bugetului consolidat, la șapte luni an/an, este de 1% din PIB – cel mai mare din ultimii 8 ani.

Dar cu 0,7% din PIB cheltuieli de capital, acestea sunt la minimul ultimilor 10 ani. Din excedent se vor face majorările salariale și va fi acoperit golul din reducerea TVA. Deci va fi stimulat consumul.

În privința cheltuielilor totale pentru investiții ale statului, care includ cheltuielile de capital precum și pe cele din fonduri UE, ele au fost, la șapte luni de 12,5 miliarde de lei (1,8% din PIB). Dar ar fi trebui să fie de cel puțin 22 de miliarde de lei.

Pentru că legea bugetului prevede cheltuieli de investiții totale în 2015 de 44,8 mld. lei, cu 8,7 mld. lei mai mari ca în 2014 (o creștere de peste 20%). Așadar, investițiile totale ale statului, la șapte luni, sunt la sub 50% din cele programate. De la statul ăsta așteptați voi investiții?

Haide să vedem cine a făcut investițiile în economie în ultimul an și cum au evoluat ele. Investițiile în economie au scăzut în 2014, pe tot anul, cu 3%. Dar au crescut în T4 cu 3% și cu 8,5% în T1 2015. De ce? Pentru că s-a eliminat impozitul pe o parte a profitului reinvestit. Și, posibil, că s-a redus CAS. În anul în care a fost introdusă taxa pe stâlp, în 2013, investițiile în economie au scăzut cu 9%, cea mai dramatică scădere de la anul de groază 2009 încoace. De ce? Ghici ciupercă ce-i!

Nu era firesc ca, de vreme ce știm că nu ne putem baza pe stat pentru investiții, să mizăm pe mediul privat? Dar cum? Cum să facă mediul privat investiții? Păi eliminând , prin bunăvoința guvernului, taxa pe stâlp, acciza suplimentară de 7 eurocenți cu care nu s-a construit niciun centimetru de autostradă, sau scăzând impozitul pe dividend.

Dar, nu. Toată lumea a luat deficitul în brațe. Iar Liviu Dragnea este fericit. La barza chioară îi face Dumnezeu cuib.

Ne vom menține în ținta de deficit de 2% în 2016, susține Dragnea.

Pe banii cui? Pe banii voștri cei are plătiți taxa pe tâlp, dar ați fost mai îngrijorați de deficit.