Hillary: „Voi fi un președinte mai bun pentru Israel decât Obama”

Publicat: 05 11. 2016, 21:53

În ciuda investigației FBI, a dezvăluirilor WikiLeaks, a tot ce s-ar mai putea întâmpla în aceste câteva zile până la alegeri, Hillary Clinton nu are cum să piardă. Garanția victoriei e chiar contracandidatul său și sentimentul că nimic nu poate fi mai rău decât Trump.

Printre mesajele piratate de WikiLeaks, tocmai a fost descoperit și cel legat de donația Qatarului către Fundația Clinton. E vorba de un milion de dolari, bani primiți în perioada când doamna Clinton era Secretar de Stat și nedeclarați instituției la care lucre, conform angajamentului, pentru a nu exista suspiciuni că politica externă a SUA ar fi  influențată de donatori. Un million de dolari nu înseamnă nimic la câte sute de milioane învârte fundația familiei. Iar faptul că au fost bani primiți din aceeași sursă care finanța terorismul jihadist, n-a jenat-o deloc pe Hillary. Și dezvăluirea de acum e tratată cu cea mai mare lejeritate: fundația s-a angajat că nu va mai accepta donații din partea unor guverne străine, dacă doamna care îi poartă numele va fi aleasă președinte al Statelor Unite.

În vară, la New York, la o întâlnire cu donatorii  evrei, Hillary Clinton nu s-a ferit să declare apăsat: „Voi fi un președinte mai bun pentru Israel decât Obama”. Trecând peste faptul că-și jignea cel mai entuziast susținător, candidata n-a înțeles că e vorba mai degrabă de sponsorizări anti-Trump.  A spus-o cel mai important donator Dustin Moskovitz (32 de ani, cofondatorul Facebook) – 35 milioane dolari, a sugerat-o George Soros – 25 milioane, dar și ceilalți donatori – de la Steven Spielberg la Leonard Lauder.

Nu-i va fi ușor soției lui Bill Clinton, când se va instala în Casa Albă, să refacă relațiile cu Israelul, grav alterate de politica ezitantă a lui Obama și de șmecheriile agresive ale lui Netanyahu în relația cu palestinienii. Incă și mai greu îi va fi să stabilească un canal de comunicare cu Putin, după campania electorală furibund antirusească.

Dacă ar fi să-i dăm crezare doamnei Clinton, care consideră că „diplomația înseamnă relații personale, iar eu am relațiile mele personale”, însăși declarația că va fi un președinte mai bun pentru Israel avertizează că va fi un președinte catastrofal pentru Orientul Mijlociu.