Igienizarea PNL și moștenirea lui Antonescu

Igienizarea PNL și moștenirea lui Antonescu
Publicat: 28/05/2013, 16:23
Actualizat: 29/07/2014, 18:31

Crin Antonescu a comis, potrivit propriilor declarații, un act de igienă atunci când a decis că Andrei Chiliman și Vlad Moisescu trebuie să încheie, după 23 de ani de activitate, conturile politice cu PNL.

În urmă cu fix doi ani, în luna mai, Antonescu a rupt și legătura între conturile partidului și cele ale taberei de la Sectorul 1. Atunci, toți oamenii lui Moisescu și Chiliman au fost dați afară din sediul PNL (Kiseleff). Moisescu&Co au fost fost înlocuiți rapid cu Rareș Mănescu și Relu Fenechiu.

Despre Vlad Moisescu, omul care s-a remarcat în 23 de ani de politică printr-o discreție totală, trebuie menționat că este absolvent al Facultății de Medicină, este fost deputat, om de afaceri, provine dintr-o familie bună și a făcut multe jocuri politice și economice în timpul guvernării Tăriceanu. De subliniat este și faptul că acesta este fiul fostului procuror general și ulterior președinte al Curții Supreme de Justiție, Sorin Moisescu. Acesta la rândul său a fost nepotul fostului Patriarh, Iustin Moisescu.

Excluderea lui Moisescu&Co din partid putea fi realizată încă din timpul referendumului pentru demiterea lui Traian Băsescu, când Antonescu i-a acuzat de trădare. Abil, liderul PNL a așteptat momentul oportun, pentru a avea siguranță că această grupare nu face și alți prozeliți, de calibrul lui Ludovic Orban și Călin Popescu-Tăriceanu.

În ultimul an, Moisescu și Chiliman au practicat un exercițiu de sinucidere controlată în raport cu PNL. Și-au dat seama că nu pot colabora cu Antonescu și echipa acestuia și că finalul va fi excluderea. Cu strategia pusă la punct, cei doi au mărit intensitatea atacurilor la adresa conducerii partidului și au lansat o nouă construcție – Inițiativa România Liberală, cu scopul precis de a lansa un candidat la prezidențiale. Primul pe lista prezidențiabililor celor de la Inițiativa România Liberală este chiar Călin Popescu-Tăriceanu, cel pe care îl schimbau din fruntea PNL în 2009.

Fostul premier a făcut însă la rândul său un pas în lateral și nu a marșat decisiv alături de Moisescu&Co. Deocamdată.

Igienizat sau nu după excluderile de astăzi, PNL se va afla în 2014 la finalul unui ciclu din existența sa. După europarlamentare, Antonescu mai poate face o singură mutare spectaculoasă pentru istoria PNL – afilierea la cel mai puternic grup din Parlamentul European – PPE.

Indiferent de rezultatul prezidențialelor, președintele Crin Antonescu își va încheia mandatul în fruntea PNL. În varianta optimistă pentru el, va deveni președinte și se va instala la Palatul Cotroceni, iar în cea pesimistă va pierde alegerile și va pleca din fruntea PNL. Un an și jumătate mai stau cei din PNL sub Crin Antonescu, iar după aceea va începe o nouă etapă în istoria partidului.

Liberalii mizează pe faptul că vor avea avantajul ca după 2014 să fie singurul partid care își schimbă președintele. Viitorul lider al PNL va moșteni cel mai mare număr de primari, parlamentari și președinți de Consilii Județene din istoria partidului. Totodată, îi va moșteni și pe Ghișe, Roșca Stănescu și toată gașca de yesmeni.

La bilanț, Antonescu se poate lăuda cu „nebunia” de a se bate cu Traian Băsescu, dar fără să-l învingă niciodată decisiv. Partidul a crescut sub conducerea sa, dar visul său ca PNL să fie singurul partid de dreapta a eșuat. Antonescu, dictator sau benefic PNL, va putea spune în 2014, „eu am făcut asta pentru partid, aceasta este moștenirea mea”. Iar PNL este un partid care își judecă foarte dur foștii președinți.

În schimb, Klaus Iohannis, cu condiția să câștige disputa cu ANI, și Călin Popescu-Tăriceanu vor trebui să spună „eu pot duce PNL mai departe”. Micro-partidele lui Ungureanu, Pavelescu, Moisescu&Co vor fi spulberate de forța PSD-ului, rămas singur pe partea stângă.

Întrebarea este: „ce vrea PNL mai departe”. Puternicul grup financiar-administrativ-politic de la Sectorul 1, care l-a impus în 2009 pe Antonescu în detrimentul lui Tăriceanu, sperând că este ușor de controlat, a fost astăzi judecat și executat de partid. Judecarea lui Antonescu nu a sosit încă.

Cu toate acestea, liberalii trebuie să se gândească serios dacă modelul lui Crin Antonescu a fost unul de succes sau unul toxic? Și mai ales ce tip de igienizare se va face după mandatul acestuia?

Citește și Ruptura Tăriceanu

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Euro falși în toată Europa. Banii care au fost falsificați: Nu trebuie să fii expert
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Zeci de experţi în Inteligenţă Artificială de la Google, recrutați de Apple