India – solidară cu cauza palestiniană

Redactor:
Lelia Munteanu
India – solidară cu cauza palestiniană
Distribuie și tu un editorial semnat de Lelia MUNTEANU în Gândul!

Narendra Modi a ajuns la Ramallah, în cadrul turnelului său de trei zile care a început aseară în Iordania și mai cuprinde Omanul și Emiratele Arabe.

Când, în vara anului trecut, prim ministrul Modi a vizitat Israelul, iar luna trecută Netanyahu, însoțit de o delegație de 130 de oameni de afaceri, s-a aflat șase zile în India, analiștii au spus că guvernul de la New Delhi i-a abandonat pe palestinieni a căror cauză a susținut-o întotdeauna, la ONU aflându-se printre cele 128 de țări care au votat împotriva deciziei-dictat a președintelui Trump (care recunoștea unilateral Iersalimul drept capitală a Israelului, îngropând astfel soluția a două state). În ianuarie, la New Delhi, premierul Netanyahu s-a declarat „dezamăgit” de poziția Indiei, dar foarte satisfăcut de rezultatele călătoriei (Israelul furnizează Indiei echipamente militare în valoare de un miliard de dolari anual).

În plină ofensivă diplomatică, interesul Indiei se îndreaptă asupra întregului Orient Mijlociu – anul trecut, în martie,  Narendra Modi a fost la Tehran, anul acesta așteaptă vizita președintelui Hassan Ruhani și apoi pe aceea a regelui Salman al Arabiei Saudite. 

Azi-dimineață, cu un elicopter iordanian escortat de elicoptere israeliene, șeful Executivului la New Delhi a marcat un moment istoric, coborând la Ramallah. După ce depus o coroană de flori la mormântul lui Yasser Arafat și a vizitat muzeul închinat acestuia, Narendra Modi s-a întâlnit cu Mahmud Abbas, asigurându-l de sprijinul țării sale în viitoarele negocieri de pace și de faptul că India susține ferm, în continuare, soluția unui stat palestinian cu capitala în Ierusalimul de Est, trăind în bună vecinătate cu statul Israel, cu capitala în Ierusalimul de Vest. La rândul său, Abbas i-a reformulat propunerea de a face parte din grupul de mediatori ai păcii (alături de reprezentanți ai Uniunii Europene), președintele Autorității Palestinene refuzând, din 6 decembrie, medierea americană pe care o consideră total lipsită de obiectivitate.
Rezultatul concret al vizitei de astăzi a premierului Narendra Modi la Ramallah: înțelegeri economice în valoare de 41,35 milioane de dolari pentru finanțarea proiectelor palestiniene. E de amintit că, de ani de zile, India investește milioane  în parcul tehnologic al Univeristății palestiniene din Bir Zeit.

După o escală la Amman, în această seară prim ministrul Narendra Modi a ajuns la Abu Dhabi, în Emiratele Arabe Unite, unde clădirile capitalei s-au luminat în culorile steagului indian. (Trei milioane de indieni din cei aproximativ nouă milioane din zona Golfului, muncesc și trăiesc aici). Modi se află pentru a doua oară în Emirate, după cum și Șeicul Mohammed bin Zayed bin Sultan Al-Nahyan, președintele Emiratelor, a vizitat de două ori India. Relațiile economice dintre cele două țări sunt au crescut spectaculos în ultimii doi ani (după precedenta vizită, gazdele au demarat proiecte de 75 miliarde dolari în infrastructura Indiei). Mâine, premierul e invitat de onoare la Summitul Mondial Guvernamental de la Dubai, după care se va îndrepta spre Sultanatul Oman. 

Transfer de titlu pentru Universitatea Craiova. Oltenii au dat mare lovitură şi l-au convins să...
O recunoşti? Boala a schimbat-o radical. Cândva, era una dintre cele mai elegante doamne de...
FOTO. Laura Cosoi, dezbrăcată în așternuturi! Cum s-a lăsat pozată superba blondă
Bărbatul de 50 de ani cu care se căsătorește fiica lui VADIM TUDOR! Toată lumea...
Cea mai frumoasă gimnastă din lume, mesaj șocant: `Nu mai trăim în epoca de piatră!`...
Despre Mălina Olinescu se știa că s-a sinucis, dar acum s-a aflat adevărul! Mărturie BOMBĂ,...
Le-au injectat ser fiziologic în loc de vaccin. Unde s-a întâmplat
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Cum controlăm noua tulpină de coronavirus? Explicațiile unui medic pneumolog
O recunoşti? Boala a schimbat-o radical. Cândva, era una dintre cele mai elegante doamne de...
Viață de bogătan! Ion Țiriac a uitat 2 Ferrari-uri într-un garaj din München. Ce s-a...
SINGURUL loc de pe glob în care Rusia și SUA trăiesc în COMPLETĂ armonie și...
Ce au ajuns să facă lebedele de pe lacul Tăbăcărie din cauza mizeriei. Scene oripilante...
Horoscopul banilor 25-31 ianuarie. Zodia care dă lovitura în această săptămână
BAYWATCH: Veste tristă. Atăzi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru...
Anunțul ȘOC despre Sebi, la fix două săptămâni de la dispariție. Ce s-a întâmplat, de...
Theresa Ivancik, femeia cu bicepși de 40 de centimetri care este des confundată cu un...
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Cine este femeia care S-A ÎMBOGĂŢIT cu o resursă din Carpaţi de care românii NU...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
Inchide