Israel: „Cancerul corupției s-a răspândit pretutindeni”

Publicat: 10 04. 2018, 20:53
Actualizat: 10 01. 2020, 20:25

David Horowitz a publicat un interviu incediar cu un personaj din cale afară de incomod pentru guvernanți. 

Eliad Sharga e liderul celei mai active organizații anti-corupție din Israel, spaima guvernaților de aproape trei decenii, cel mai îndreptățit să facă o radiografie a corupției.

Jurist de formație, Sharga nu e omul eufemismelor, dar nici  interlocutorul său, Horowitz, nu umblă cu ocolișuri:

„În ce măsură ar trebui să fim îngrijorați de nivelul corupției din țară, per ansamblu? Care sunt zonele pe care le identificați ca fiind cele mai problematice?”.

Sharga:  „Activăm de 28 de ani în business-ul combaterii corupției, și e tot mai rău. Cancerul corupției s-a răspândit pretutindeni, în locurile cele mai sensibile ale statului Israel, chiar și în Armată, cu afacerea submarinelor. Peste tot. Priviți cât de mulți primari, parlamentari, miniștri, președinți, prim miniștri au fost atinși de corupție. E vorba despre bani. Nu se poate spune că există vreo zonă curată, nealterată.  E un bun motiv pentru care demonstrez în fiecare Shabbat împotriva corupției guvernamentale și apelez atât de des la Curtea Supremă. E un bun motiv ca presa să mă atace și eu să intentez atât de des procese de calomnie. E un război pe viață și pe moarte. De îndată ce încerci să tratezi această boală cu puțină  chimioterapie, toată lumea o ia razna. Observați ce mi s-a întâmplat când am spus că o

Judecătorii nu sunt corupți, explică mai departe Eliad Sharga. Politica de selecție a judecătorilor e însă una proastă și, dacă nu va fi regândită, s-ar putea ajunge la situația ca prin lobby sau contra cost magistrații să-și cumpere posturile. Nici polițiștii nu sunt corupți, dar guvernanții le repartizează bugete anume subdimensionate.

„Corupția a crescut exponențial. A intrat adânc în fibra societății israeliene”. Suspiciunea de corupție nu mai e ca în urmă cu patruzeci de ani motiv de sinucidere, ci a devenit un fapt banal, dacă nu o sursă de notorietate. „În zilele noastre, dacă n-ai fost convocat pentru invenstigații sau n-ai fost pus sub acuzare, nu poți lucra în sectorul public. În zilele noastre, ești o celebritate. Aryeh Deri, infractorul condamnat, s-a întors ca ministru de Interne al Israelului. Chiar și în Nigeria asta e o raritate”.