Israel – o teocrație democratică?

Publicat: 19 01. 2016, 23:00

 Rabinul Șef sefard Yitzchak Yosef a declarat astăzi după-amiază că Statul Israel este „în primul rând și în primul rând evreiesc și numai după aceea democratic”.

Israelul are doi Rabini Șefi – al doilea, David Lau, fiind așchenaz – care sunt aleși o dată la zece ani (ultimele alegeri au avut loc în 2013) și își exercită prerogativele prin rotație, câte șase luni.

Yitzchak Yosef e fiul marelui Ovadia Yosef, Șef Rabin la rândul său, între 1973-1983 și, până în ultima clipă a vieții, lider spiritual al partidului ultrareligios Shas (7 locuri în Knesset, foarte prețioase într-o țară a guvernelor de coaliție).

Israelul nu are o Constituție, de aici și dificultatea de a-i contura sistemul de guvernământ. Republică parlamentară? Și asta, privită din punct de vedere laic. Dar țara e parte religioasă, parte seculară, capitalistă și socialistă, cu extrema dreaptă a lui Netanyahu la putere, individualistă și colectivistă. Greu de adunat în chingile unei definiții.

Declarația de astăzi a lui rabbi Yitzchak Yosef încearcă să concilieze două forme de putere între care se deschide abisul: puterea lui Dumnezeu și puterea poporului.