Lumânări pentru bunica

Publicat: 11 02. 2018, 20:02

Și nu că Bănescu ar fi doar „terminalul” Dumnezeirii pe pământ, ci, mai mult: al Preafericirii, în numele căreia vorbește. Omul e supărat pe insistența „tautologică” a noului ministru de Finanțe, Eugen Orlando Teodorovici. Acesta din urmă are și el îndrăzneala lui, plină de umor involuntar. „Biserica trebuie să înțeleagă și să aleagă. Trăim în secolul XXI. Este nevoie de bani, de foarte mulți bani. Sunt subiecte pe care Biserica probabil nu le îndrăgește, dar trebuie să găsim un compromis. (…) Trebuie să vedem care sunt acele activități cu caracter economic care pot fi impozitate”, a spus ministrul. Și, a promis că va discuta asta cu Patriarhul. „Putem discuta orice fel de subiecte. Va fi o discuție informală. Putem avea această discuție chiar și la Biserică, la slujba de duminică”.

Nu știm dacă se va întâmpla asta înainte sau după citirea acatistelor, dar nici nu și-a încheiat bine promisiunea, că ministrul s-a și temperat: „Dar nu vorbesc despre o impozitare a Bisericii, doar subliniez mult mai bine și mai clar rolul acesteia pe care îl are în societate față de problemele cu caracter social. Adică, acele sume rămân la Biserică, nu le ia statul. Iar Biserica, de acei bani, întreprinde activități pe care statul le menționează, și anume, cu caracter social: copii cu probleme, oameni cu dizabilități, oameni în vârstă”, s-a domolit Teodorovici.

Simțindu-l puțin-puțin ezitant în perspectiva întâlnirii duminicale cu Preafericitul, purtătorul acestuia de cuvânt, Vasile Bănescu, a spus așa: „Propunerea ministrului nu este una de impozitare. Este o falsă perspectivă a ceea ce dumnealui a comunicat. Ministrul s-a referit doar la o mai accentuată folosire a activităților filantropice și sociale a cultelor religioase din România, pentru ameliorarea unor stări disfuncționale din societatea românească. (…) Ceea ce ministrul nu a apucat să adauge este faptul că ce propune domnia sa se întâmplă deja, într-un mod profesionist, foarte bine articulat. În Patriarhia Română există aproape 800 de instituții sociale filantropice, cu rezultate foarte bune. În ultimii 10 ani, Biserica Ortodoxă Română a cheltuit peste 150 de milioane de euro pentru acțiuni sociale, iar anul trecut a cheltuit peste 24 de milioane de euro”.

Absolut minunat!

Întrebarea care se pune este: ce impozit ar fi trebuit să plătească BOR la bugetul național în ultimii 10 ani?!

Indiferent în ce fel vede ministrul de Finanțe relația BOR-ANAF, este interesant să aflăm de ce se ferește Bănescu, ca dracu’ de tămâie, să articuleze, apropiat, cuvintele „impozit” și „Biserică”. Doar așa, ca să știm și noi cât înseamnă 150 de milioane de euro din impozitul total datorat statului.

E o discuție tabu? E un secret de stat? E „necreștinește” să știe adevărul și ceștilalți, mai cu frica lui Dumnezeu, pe care Fiscul i-a luat la puricat, despre fiecare leu, plătit sau neplătit, în ultimii 10 ani?

E vreo diferență între banul contribuabilului „tradițional” și banul Bisericii, de vreme ce însuși Iisus a spus "Dați Cezarului ce este al Cezarului, și lui Dumnezeu ce este a lui Dumnezeu"?

Și, apropo, stimate domnule ministru, dacă reprezentanții Bisericii nu văd exact de ce e necesar să plătești impozit „pentru o lumânare aprinsă bunicii”, e posibil ca vreunul dintre noi să fie scutit de impozit dacă deschide o fabrică de lumânări?!