Premierul Israelului – presiuni asupra polițiștilor care îl anchetează?

Publicat: 08 02. 2018, 19:32
Actualizat: 10 01. 2020, 19:26

Șeful Poliției israeliene (în fotografie) dă foarte rar interviuri. Faptul că ieri seara a vorbit la canlul TV Hadashot („Știri”), în cadrul emisiunii de investigații Uvda („Adevăr”), e semnalul că tensiunile dintre premierul Netanyahu și anchetatorii săi din departamentul Lahav 433 au atins paroxismul, cu nici o saptămână înainte ca aceștia din urmă să se pronunțe în cele două dosare.

Comisarul Roni Alsheikh (evreu practicant de origine marocano-yemenită, 55 de ani, 7 copii) a declarat că polițiști din departamentul anti-corupției Lahav 433, implicați în investigarea dosarelor premierului, sunt supuși unor presiuni fără precedent, „oameni influenți” angajând detectivi particulari pentru a-i spiona și discredita. Alsheikh a explicat că detectivii se deplasează la domiciliile polițiștilor, cer informații vecinilor despre aceștia și despre familiile lor, iar polițiștii știu cine sunt cei care îi plătesc ca să găsească fapte care i-ar putea compromite.

Prim ministrul Israelului – ale cărui războaie cu Justiția și cu presa au fost dur criticate până și de președintele Rivlin – n-a rămas dator. Încă de azi-noapte, pe contul său de Facebook, a postat o înregistrare video (revenind pe aceeași idee în urmă cu trei ore cu o postare scrisă), în care a calificat declarațiile șefului Poliției drept stranii și periculoase pentru bunul mers al anchetelor:

„E șocant să vezi că repetă afirmația bizară și falsă că eu (Roni Alsheikh nu pronunțase nici un nume, n.m.) aș fi folosit detectivi particulari împotriva ofițerilor de poliție. Orice persoană decentă se va întreba:

„Vreau să vă liniștesc”, le-a spus Netanyahu celor care îl urmăresc pe Facebook (aproape 2.200.000 de persoane) . „Nu va fi nimic, pentru că știu adevărul (…)”. (Trimitere la „Nu va fi nimic , pentru că n-a fost nimic” – sintagma cu care de la bun început s-a referit la problemele sale legale). „Legea spune că persoana îndrituită să constate dacă există dovezi împotriva prim ministrului e Procurorul General și acesta dezbate problema cu procurorul statului, care a declarat recent în Knesset (Parlament, n.m.) că aproximativ jumătate dintre recomandările Poliției se închie cu nimic. Deci, fiți siguri vor fi recomandări, vor fi, de asemenea, semnale care vor indica

Conform presei israeliene, până marți departamentul anti-curupție al Poliției, unitatea Lahav (în traducere, „Flacăra” sau „Limba de foc”) 433, va trebui să facă recomandări Procurorului General Avichai Mandelblit: fie de închidere a dosarului, fie de punere sub acuzare.