Președintele și președinta sa

Publicat: 18 12. 2014, 21:38

Domnul Traian Băsescu părăsește poimâine biroul prezidențial, unde a lucrat zece ani, și va continua să facă politică în PMP. Partidul îl așteaptă cu nerăbdare – știm asta de la președinta acestuia, Elena Udrea, persoana sprijintă de șeful statului să-și câștige funcția politică și să candideze la Președinția României. Cu siguranță, dl Băsescu și-ar  fi dorit să se înscrie, acum, într-o formațiune mai mare – un PD-L de douăzeci și ceva la sută -, dar a eșuat în încercarea de a o înscăuna, acolo, pe doamna Udrea, singura care îi oferea acces complet la panoul de comandă, pe care, de altfel, i l-ar fi predat la momentul potrivit. Așa că, între un partid mare, dar ieșit de sub tutela sa, și unul mic, dar dus de căpăstru, dl Băsescu a ales ultima variantă, urmând să primească, în curând, carnetul de partid și frâiele de la Elena Udrea, președinta sa.

Printr-o coincidență (nu-mi vine să cred că avem de-a face cu un imitator al modelului de mai sus), și noul președinte, Klaus Iohannis, are, începând de astăzi, o președintă la PNL. Exact în ziua în care a renunțat la apartenența politică, domnia sa s-a implicat direct, ca Traian Băsescu nu demult, în desemnarea succesoarei lui la șefia PNL: deputata Alina Gorghiu, 36 de ani, „inima” campaniei electorale și purtătoarea de cuvânt a partidului. Dându-i binecuvântarea politică, lucru pe care dna Gorghiu l-a adus la cunoștința publicului, creându-și un avantaj, dl Iohannis a ajutat-o să câștige poziția numărul unu în partid, cu un număr de voturi aproape dublu față de al celuilalt candidat, Ludovic Orban, cei mai mulți membri ai Biroului Executiv al PNL mergând, așa cum era de așteptat, pe mâna președintelui ales.

Scump la vorbă, ca de obicei, dl Iohannis nu a evidențiat niciun merit politic al urmașei sale, sugerând doar, într-o frază de mulțumire către colegi, că dna Gorghiu ar reprezenta modernizarea, reformarea partidului. Nu este limpede, așadar, de ce a preferat-o în detrimentul lui Orban, susținut de Crin Antonescu -, care îl asigurase pe noul președinte că, dacă va fi ales, PNL îi  va fi „cel mai loial și cel mai serios partener”. Este posibil ca dl Iohannis să nu mai fi vrut un șef de partid din vechea gardă, nepotrivit cu ideea de înnoire a partidului, și, în același timp, să fi avut dubii cu privire la loialitatea promisă, care s-ar fi putut să nu meargă până la capăt și să nu fie sinonimă cu accesul la  butoane. Așadar PNL devine mai ușor de controlat prin Alina Gorghiu, care știe cui trebuie să-i fie recunoscătoare, decât prin independentul Ludovic Orban, care nu-i datorează nimic. Liberalii nu sunt însă deloc previzibili, așa că ținerea partidului aproape de șeful statului, mai ales atunci când va guverna, nu va fi o treabă ușoară. Dar poate că Alina Gorghiu nu repetă greșelile Elenei Udrea.