PSD negociază moartea USL

Publicat: 03 01. 2014, 19:58
Actualizat: 06 07. 2016, 08:36

În liniștea mormântală care a cuprins, de două săptămâni, clasa noastră politică, vicepreședintele PSD, Gabriela Vrânceanu Firea, a anunțat, sec, decesul USL. „Cel mai bine ar fi în luna martie. În aprilie începe campania pentru europarlamentare și avem nevoie de o situație clară. Să știu pe ce picior joc, ca să zic așa”, a propus ea, prinsă-n horă.

Vă imaginați, cred, că Firea nu vorbește fără noimă și că anunțul ei face parte dintr-o strategie probabil deja asamblată. În trei luni, „imensa majoritate” – ori partea ei care continuă să creadă că USL trăiește – va avea timp să digere, cât de cât, ruptura, liderii să-și reorienteze prioritățile pe termen scurt, baronii să declanșeze campania, în teritoriu, pe viață și pe moarte.

Gabriela Vrânceanu Firea nu a făcut, astfel, decât să reia, amplificat, anunțul premierului produs înaintea plecării sale în „transhumanță”, la finele anului trecut. „Am mai spus-o, PSD va participa la alegerile pentru PE alături de UNPR; poate și de o altă formațiune politică…”, tradus, PC. În consecință, opinia vicepreședintelui pare să fie doar o fixare necesară a datei oficiale a decesului USL.

Cum explică ea iminența colapsului? În primul rând prin faptul că liberalii au încălcat, „din prima zi”, protocolul USL și că „astfel au pus și pun în pericol proiectul Uniunii pentru orgoliile lor locale, punctuale, provinciale”. Despre ce orgolii vorbește Firea? În mod direct despre „aranjamentele făcute între liberali și democrat-liberali”, în scopul creării unor majorități în CJ-uri, inclusiv la Ilfov, acolo unde șef al Consiliului este liberalul Marian Petrache, dușmanul ei de moarte. Apoi, despre faptul că „un liberal cu viață politică scurtă” dă bani doar primarilor și baronilor locali ai PNL și PDL, discriminându-i astfel pe social-democrați.

„Președintele PNL nu înțelege că este o situație de criză și că nu mai e timp de amânări, de zâmbete, de promisiuni, ci de atitudine. Practric acești baroni locali ai PNL pun în pericol proiectul național al USL. Dacă vor fi lăsați să-și continue strategie înseamnă că există o complicitate”; tradus, a președintelui cu baronii, cu Petrache, cu PDL.

În consecință, vicepreședintele PSD anunță, fără echivoc, că organizația ei, „colegii de la Ilfov”, nu-l vor mai vota pe Crin Antonescu pentru Cotroceni. „Chiar dacă eu am s-o fac, pentru că îl știu un om inteligent, respectabil și redutabil”.

Iar situația de la Ilfov nu e singulară.

E posibi, așadar, ca PSD să denunțe protocolul pe motiv că liberalii joacă murdar, alături de PDL. Că împart banii neprincipial, scoțându-i din joc pe aliați în favoarea inamicilor, periclitând astfel siguranța oamenilor care au ales social-democrația. Că au trădat. Că au pus în pericol proiectul național al USL. Că martie e un anotimp tocmai bun pentru morțile politice…

Pe scurt, că PSD avea nevoie de un motiv solid pentru a o rupe cu PNL, spre a-și susține propriul candidat la președinție, fără a deconta însă nemulțumirile majorității electoratului USL.

Și ce alt motiv mai solid, într-o atare împrejurare, decât invocarea „siguranței oamenilor” în contextul trădării liberalilor și fuga lor, cu banii administrației, la PDL?!

PENTRU COMENTARII VĂ AȘTEPT ȘI PE PAGINA DE FACEBOOK MARIAN SULTĂNOIU