Sacii cu bani. Țara unui clovn

Publicat: 02 10. 2012, 12:45
Actualizat: 16 01. 2015, 17:03

Guvernul Ponta a încercat să privatizeze Oltchim „la mișto” și s-a fript. Scopul guvernului nu a fost în niciun moment salvarea Oltchim, ci salvarea imaginii proprii. Dă prost să dai 3.000 de oameni afară în prag de alegeri generale. Pur și simplu nu a știut cum să scape mai repede de o companie de stat pe care, rând pe rând, au „muls-o”, direct sau indirect, o pleiadă de polticieni sau de apropiați ai acestora. Așa că guvernul a pregătit terenul pentru a putea da Oltchim primului venit: a renunțat la căutarea unui investitor strategic și a decis să vândă compania „pe bucăți”, ceea ce a dus la scăderea garanției care trebuia depusă de la 34 de milioane de lei, pentru „întregul pachet”, la circa 564.000 de lei, adică aproximativ 130.000 de euro, pentru cele 54,8% dintre acțiunile companiei. Practic, din momentul în care s-a luat această decizie, în august, la mijlocul mandatului de până acum al cabinetului Ponta, a devenit evident că la licitația pentru pachetul majoritar de acțiuni poate participa oricine are 130.000 de euro în cont. Și așa s-a și întâmplat.

Un personaj care promitea recent câte 20.000 de euro fiecărui român major, un cercetat penal pentru spălare de bani și șantaj care este acționar la cinci firme dintre care una este în faliment iar la trei înregistrează datorii de 2,3 milioane de euro către stat s-a prezentat, „pe persoană fizică”, cu sacoșa de bani, să cumpere pachetul majoritar de acțiuni la Oltchim. Și a câștigat licitația. Și nu a câștigat-o oricum, ci într-un „reality show” de prost gust, ci printr-o încercare de prostire a oamenilor în direct și în reluare, la televizor, cu larga susținere a oficialilor guvernului.

Persoana care a câștigat licitația a fost încurajată, nu lăsată, ci încurajată să câștige de către guvern. Dacă o persoană fizică poate deveni acționar majoritar la o companie de stat cu 3.000 de angajați vina este exclusiv a celui care a organizat licitația. Încercarea premierului Ponta de a explica faptul că cel a cărui fantezie profesională este să moară în direct și să facă cel mai mare rating din istoria României a câștigat licitația „din greșeala altora” ar fi amuzantă dacă nu ar fi ipocrită. Nu ar fi trebuit lăsat nici măcar să cumpere caietul de sarcini. Nu pentru că ar fi putut câștiga, ci pentru a nu-ți bate joc de privatizarea în sine.

Desigur, premierul Ponta a descoperit moștenirea grea lăsată de guvernele precedente. Și are dreptate în destule puncte. Merită precizat însă faptul că Arpechim, a doua inimă a Oltchim, a fost vândută către OMV la pachet cu Petrom de către guvernul Năstase și că „împăratul Oltchimului”, cel mai longeviv șef de companie de stat de după ’90 și-a dat demisia acum aproape o lună și nu a fost dat afară de Guvernul Ponta, care are majoritate în CA prin ministerul Economiei.

Pe un ton sobru, poate ușor vinovat, premierul Ponta a anunțat luni seară sfârșitul circului. Fals. Circul continuă. Când în mai puțin de jumătate de an guvernul schimbă șapte miniștri, când singura soluție pentru a atinge deficitul bugetar este tăierea masivă a investițiilor, când peste 100.000 de voturi de la referendumul pe care l-a organizat guvernul Ponta ar putea fi false, când universitatea care i-a dat titlul de doctor premierului i-a pus eticheta de „copy-paste”, când Transporturile includ „șpaga” în caietele de sarcini și când atitudinea generală este că toți greșesc numai guvernul Ponta nu, atunci este clar că circul va continua, chiar și cu un clovn mai obosit, mai trist.