Săptămâna spionilor. Carina Țurcan și Gonen Segev

Publicat: 20 06. 2018, 22:58
Actualizat: 10 01. 2020, 21:55

Săptămâna spionilor. În două părți de lume, au explodat două povești care vor ține trează atenția amatorilor de istorii despre războaiele secrete.  

Nici o legătură între cele două, decât poate faptul că în ambele e invocat (și) sectorul energetic. E vorba despre cazul basarabencei de 24 de ani Carina Țurcan, membră în consiliul de administrație al holdingului Inter RAO, suspectată că ar fi făcut spionaj în Rusia pentru România și cazul lui Gonen Segev, fost ministru al Energiei în Israel, suspectat că ar fi făcut spionaj pentru Iran. Dacă dosarul Țurcan e încă neclar și poate fi doar o diversiune tipic rusească asezonată cu detalii picante, dosarul Segev pare a fi mai limpede și din pricina cazierului foarte încărcat al protagonistului.

Gonen Segev (62 de ani), medic pediatru de profesie, a fost, în urmă peste douăzeci de ani, membru al Knesset-ului și ministru al Energiei și Infrastructurii – un mandat de 10 luni în Guvernul Yitzhak Rabin, până la asasinarea acestuia în 4 noiembrie 1995, și un mandat de 7 luni, până în iunie 1996, în Guvernul Shimon Peres. După ministeriat, a ieșit din politică, dedicând-se afacerilor. În aprilie 2004 a fost arestat cu acuzația de a fi încercat să introducă în Israel, din Olanda, câteva kilograme de ecstasy (32.000 de pastile), falsificându-și vechiul pașaport diplomatic, căruia i-a prelungit valabilitatea, pentru a putea trece granița fără control vamal. (Nu și-a recunoscut niciodată vinovăția, pretextând că le-a confundat cu … bomboanele  M&M). A fost condamnat la 5 ani de închisoare (din care a executat aproape 3), reținându-i-se și o fraudă electronică din 2003 (o găinărie de vreo 6.000 de dolari cu un card). S-a mai vorbit atunci și despre faptul că s-ar fi oferit să vândă armatei din Sri Lanka tehnică militară israeliană la preț de dumping, însă această acuzație a fost clasată. Audiat ca martor în procesul din 2004, vărul său a declarat despre Segev că e un „mitoman, mare maestru în a-și inventa scuze și a ocoli responsabilitățile (profil tipic). După pușcărie, în 2007 a părăsit Israelul și, în 2012, s-a stabilit în Nigeria, unde și-a deschis o clinică, construindu-și o extinsă rețea de relații cu lideri locali, diplomați și oameni de afaceri (inclusiv israelieni). Conform comunicatului Shin Bet (serviciul de securitate internă al Israelului, omologul SRI), Gonen Segev, extrădat din Guineea Ecuatorială, și-a început activitatea de spionaj de când s-a stabilit în Nigeria, fiind contactat de reprezentanți ai ambasadei Iranului la Abuja.

Pentru că serviciile secrete ruse într-un caz, și Shin Bet, în celălalt, au oferit presei (cum se obișnuiește) informații succinte, se poate specula. De pildă, că nici una, nici celălalt n-au ajuns  agenți dubli, cum se (mai) întâmplă (adică furnizori de informații false dar plauzibile celeilalte părți). Sau că, supravegheați de ceva timp, n-au fost mai repede săltați ca să le poată fi documentată întreaga rețea.

Singurul lucru cert e că, în cyber-lumea de astăzi, tot oamenii rămân esențiali pentru serviciile secrete.