Școala nu se joacă cu focul!

Publicat: 06 09. 2017, 21:15

Declarația îi aparține purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) București – Ilfov, Daniel Vasile, și a fost făcută în cadrul Comandamentului pentru pregătirea anului școlar, organizat la Primăria Capitalei.

Culmea este că, în loc să fie supărați pe ei înșiși, pentru că nu s-au grăbit să obțină avizele și autorizațiile necesare, că nu au insistat la ISU, cât a fost vara de lungă, să grăbească inspecția, că nu s-au zbătut să rezolve situații existente de ani de zile în infrastructura Educației, primarul general și cei de sector și-au manifestat nemulțumirile, nu față de ei înșiși, ci față de ISU, „care refuză să acorde avize și autorizații pentru clădirile în discuție, ceea ce blochează reabilitarea clădirilor”.

Și ce ar trebui să facă ISU?! Să elibereze autorizații „în blind”, să considere că totul e bine, când nu e? Să asume toate nenorocirile care s-ar putea produce, Doamne ferește, în grădinițele și școlile Capitalei, din n cauze?! Să se conformeze ordinelor politicului, în doi timpi și trei mișcări, pentru ca totul să pară sigur și frumos la începerea anului școlar?!

Ministrul Educației a „dat pe foc” – că tot e vorba de ISU -, ca anul școlar să înceapă, musai, pe 11 septembrie – renunțând la tradiție, la acel „15 septembrie” aproape intangibil, cu „rang” de simbol al fiecărui nou început -, doar pentru că așa au vrut manualul lui de „Educație Fizică și Sport” și compendiul scos din mânecă (fapt care dovedește că „monstrul” se afla de mult în planul editorial al vizionarului Pop), fără a se îngriji, mai întâi, de buna funcționare a sistemului.

Mă întreb, de ce, de exemplu, dacă tot n-a vrut să fie „15 septembrie”, nu a fost 25,, acordând o marjă de câteva zile autorităților, pentru eliberarea avizelor și autorizațiilor necesare, în urma controalelor duse la bun sfârșit.

Nu consideră  ministrul Educației că s-au întâmplat, destule nenorociri, cauzate tocmai de faptul că, în loc să contăm pe seriozitate, profesionalism și conștiință, am contat pe șansă și noroc?!

Să fi uitat de tragedia celor din Club „Colectiv”, așa de repede?

Să nu mai spun că, exact în acest context, aproape că nu înțeleg ce vrea să spună primarul general, Gabriela Firea: „Vrem cu toții ca elevii să meargă la școală în condiții de siguranță. Grădinițele, școlile, liceele, să fie găzduite în clădiri care asigură și garantează integritatea tuturor copiilor. În București, ca în întreaga țară, sunt școli care au fost construite acum 50-60 de ani. În toți acești ani, nu au avut loc incidente. Clădirile sunt stabile, funcționale, verificate și întreținute. Primăriile se implică an de an pentru consolidarea, repararea și amenajarea acestora. Primăria Generală, de asemenea, se implică și vine în ajutor, acolo unde e cazul.

Dar, cel puțin la nivel statistic, așa cum știți, după ultimele reglementări, multe din școlile din Capitală nu au reușit să obțină aceste autorizații ISU. (…) Repet, cu toții avem aceeași preocupare: ca educația să se desfășoare în clădiri sigure. Dar nu cred că este o soluție aceea prin care să nu avizăm aceste clădiri în care se învață de peste 50 de ani, pentru că nu se îndeplinesc anumite condiții sau măsurile anunțate sunt atât de costisitoare încât am mai putea să construim alte școli de la zero„.

Se referă cumva la faptul că putem obține avize ISU, în afara legii, în condițiile în care avem de îndeplinit anumite condiții pentru rezolvarea cărora ar trebui să cheltuim prea mult?

Dar la ce am putea utiliza mai just banii de la buget, dacă nu pentru siguranța copiilor, în primul rând?

Cine își asumă faptul că se poate intra și învăța și în școlile care nu au aviz ISU, pentru că, vezi Doamne, funcționează în aceste condiții de peste 50 de ani?!

Aș pune o întrebare: știe onor garnitura de primari ai Capitalei în cât timp se aprinde și se propagă incendiul într-un imobil?! Dar în cât timp se poate prăbuși o clădire?!

Nu cred că toți acești copii pot fi protejați doar de bănuiala că, la o adică, dacă tot au rezistat zeci de ani, anumite școli mai pot rezista și alte sute. În aceleași condiții…