Sfânta Doime

Redactor:
Cristian Tudor Popescu
Sfânta Doime
Am tresărit când un soi de găinaț de pterozaur cufurit a inundat șpleaf! parbrizul filmat din obscuritatea dubei care-i ducea la interogatoriu pe stareț și pe măicuțe

Am tresărit când un soi de găinaț de pterozaur cufurit a inundat șpleaf! parbrizul filmat din obscuritatea dubei care-i ducea la interogatoriu pe stareț și pe măicuțe. Pasămite un microbuz grăbit și o baltă făcuseră asta. Până atunci, După dealuri rămăsese dincoace de simboală și metaforită, desfășurând un realism bine controlat, o suprapunere a personajelor și acțiunii cu ele însele. Aceasta fiind și ultima imagine a filmului, schimbarea bruscă, demonstrativă, de registru- toți sunteți mai mult sau mai puțin mânjiți de ce s-a întâmplat cu fata asta, simbolește Mungiu la modul Pița ieșit din formă- mi se pare o eroare stilistică pentru felul de a face, nu a naște film al lui Cristian Mungiu.

Spre deosebire de un Porumboiu sau un Puiu, preocupați în primul rând să proiecteze pe ecran nucleul lor artistic personal, obsesiile estetice, viziunea proprie asupra cinematografului, fără a se gândi la numărul de spectatori, Mungiu nu își expune miezul său cinematografic. Dar nici pentru un public numeros nu se poate spune că lucrează laureatul Palme d’Or. Filmele lui par făcute pentru o elită- de cele mai multe ori aceasta se confundă cu juriile de festivaluri. De aceea, momente, secvențe, personaje par generate nu de o formă organică a filmului, ci de grija regizorului de a pune pe ecran lucruri care să „meargă” la jurii. 

Iată, de pildă, personajul doctoriței care constată în spital moartea Alinei. Văzându-i echimozele de pe încheieturile mâinilor și aflând că a fost legată, femeia-medic se lansează într-o diatribă mai mult decât atee, antireligioasă, strigând la bietele măicuțe ca o bolșevică feroce din anii ’50, că la propria ei înmormântare nu vrea nici popă, nici călugări. Un asemenea personaj, o româncă de peste 40 de ani, violent antiortodoxă la scenă deschisă, este cu totul neverosimil în România de azi și cu siguranță nereprezentativ- atitudinile cele mai frecvente față de biserică sunt superstiția, ritualismul mecanic sau nepăsarea, mult mai rar credința autentică. Rolul doctoriței dușmănoase este să accentueze empatic nevinovăția sau, oricum, buna intenție a starețului și maicilor. 

Ceea ce, prin supralicitare, strică impresia surprinzătoare lăsată de personajul starețului, interpretat excelent de Valeriu Andriuță. Mi-era teamă că vom vedea un călugăr habotnic până la nebunie, un fanatic religios care dă peste tot cu ochii de Dracul și vrea să-l izgonească prin exorcisme primitive, cu specific carpatin, bon pour l’Occident. Când colo, părintele e cât se poate de rațional, înțelegător, omenos, încercând mereu să evite deznodământul fatal. Atitudine dramaturgic plauzibilă, dat fiind că pe la noi nu geme locul de martiri, dar nici de Savonarola sau Torquemada. 

O altă eroare scenaristică mi se pare fratele Alinei- un cretinoid capabil totuși să plângă, interpretat excesiv, în tușe groase, aproape caricaturale. Dacă lângă el îl punem și pe tatăl sinucis prin spânzurare, convulsiile „diavolești” ale Alinei pierd conotația psihosocială („păcate” groaznice petrecute în Germania) transformând-o într-un caz clinic, congenital, rezultat al unei eredități nefaste. Ceea ce, din nou, subminează interpretarea de excepție a Cristinei Flutur- neliniște interioară continuă, furie și fugă de societate, o imensă nevoie de singurătatea iubirii a două femei în fața bărbaților brutali și vicleni. Cu mare finețe artistică rezolvă Mungiu sugestia de relație lesbiană între Alina și Voichița, sublimată în momente de adevărată îmbrățișare a sufletelor, ca în Rimbaud: „O, vină vremea, de-ar veni/Când inimile s-or iubi”. Alina nu e doar o nebună, Voichița nu e doar un înger, e un om credincios unui Dumnezeu al iubirii de oameni. 

Iată de ce nu prea înțeleg premiul pentru scenariu obținut de După dealuri la Cannes, în schimb mi se pare cât se poate de meritat premiul de interpretare feminină luat împreună de Cosmina Stratan și Cristina Flutur. Ca și în „4, 3, 2″, Mungiu se dovedește un extraordinar regizor de actori, mai ales de actrițe, din care știe să scoată tot ce au mai bun. Cuplul Voichița-Alina mi se pare chiar mai pregnant, o dublă icoană vorbind moldovenește, o Sfântă Doime, mai greu de uitat decât Otilia-Găbița din „4, 3, 2″.

După dealuri e un pas înainte în maturizarea artistică a lui Cristian Mungiu. Un film de prim rang în istoria cinematografiei românești, pe care o promovează eficient în lume. Dar pentru că înainte de a fi critic de cinema sau jurnalist am fost și rămân cinefil, aștept cu mare interes un film nu făcut, dar născut- din „sufletul” cinematografic al lui Cristian Mungiu.

Tags:
O nouă reacţie din partea prinţului Liechtenstein despre împuşcarea ursului Arthur. Declaraţie incredibilă ”Este o...
Mamă pentru a treia oară! Este în culmea fericirii! A dat vestea dupa Paște
FOTO. Imagini fierbinți cu Antonia din Maldive! A făcut ravagii într-un costum de baie
Adevărul despre relația lui Gigi Becali cu Tania Budi. Afaceristul RUPE TĂCEREA: „A inceput nevasta-mea…”
Faza zilei la Madrid! Simona Halep și-a lăsat iubitul singur, iar o fană a pus...
Pe Cristian Boureanu l-au ajuns problemele vârstei. Unde a fost surprins fostul soț al Valentinei...
Inedit: Un fermier belgian a mutat accidental graniţa cu Franţa
BANCUL ZILEI – Bancherul și degetul plăcerii nebănuite
STUDIU. A fost identificată „mama” întregii familii a coronavirusului SARS-CoV-2. Când și unde a apărut...
Mamă pentru a treia oară! Este în culmea fericirii! A dat vestea dupa Paște
Cele patru TEHNICI prin care femeile pot simți mai multă PLĂCERE. Sunt extrem de simple...
Cât costă mașina în care Gigi Becali a rămas fără permis. 'Conduce Luțu o lună'
S-a aflat secretul! De ce evită Lidl o anumită zonă geografică din România. Nu e...
Această tânără atractivă era pe stradă și a întâlnit un străin. Este uluitor ce a...
Izvorul Tămăduirii 2021, prima mare sărbătoare din calendarul ortodox după Paște. Tradiţii şi obiceiuri
Țara unde populația vaccinată în proporție de 85% intră în lockdown. Ce vaccin au folosit
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Ideile de afaceri vin în moduri diferite şi câteodată sunt şi mai ciudate. Cum a...
Inchide