Siria – cedată Iranului de Administrația Trump?

Publicat: 30 07. 2017, 13:50
Actualizat: 10 01. 2020, 21:21
Lee Smith de la The Weekly Standard i-a adresat-o  zilele trecute venerabilului diplomat american John Bolton, ambasador la Națiunile Unite pe vremea lui George W. Bush, astăzi analist politic foarte activ de ale cărui opinii președintele Trump ține seama (puțin a lipsit să-l numească Secretar de Stat în locul lui Tillerson).
 
Ce răspunde John Bolton, întrebat dacă Administrația Trump cedează Siria Iranului:
 
„Nu mi-e clar. Nu cred că există o strategie post-ISIS pentru regiune. Suntem la punctul unde colapsul ISIS, până la sfârșitul anului probabil, e evident. Guvernul nu pare însă să aibă o înțelegere deplină a ceea ce urmează după sau a ceea ce se petrece acum. De exemplu, ce se întâmplă când Iranul ocupă arcul de control a regiunii, din Iran prin guvernul irakian de la Bagdad, până în Siria lui Assad și de acolo spre Mediterana de Est și Hizballah. Și nu pare să existe o evaluare a faptului că Rusia e de partea greșită a acestui arc. Nu atribui asta președinției lui Trump. E birocrația după cei opt ani ai lui Obama, cu nimic nou venind dinspre departamentele de Apărare sau de Stat. Esența strategiei Departamentului Apărării este de a-i ajuta pe kurzii din Irak și Siria, plus ceva finanțări acordate forțelor de opoziție siriene. Dar sprijinul acordat Guvernului de la Bagdad echivalează cu a sprijini Iranul. Aș fi sperat ca, în primele șase luni ale Administrației Trump, Departamentul Apărării să înțeleagă că nu se poate baza pe milițiile șiite din Irak. N-a făcut-o. Primim acum știri că Guvernul de la Bagdad îi îndepărtează pe sunniții din vestul Irakului proaspăt cucerit de la ISIS. Mulți sunniți au suportat ISIS-ul nu pentru că le-a plăcut, ci pentru că nu au dorit să fie conduși de Bagdad sau, în Siria, de Assad. Dacă nu există soluție, ce vor face când ISIS va fi învins, cu excepția faptului de a găsi o altă entitate care să lupte cu aliații Iranului?”.
 
Ceea ce spune Bolton e esențial. Mosulul a fost, finalmente, cucerit din mâinile Daesh, după nouă luni de lupte crâncene și mii de victime, care mai devreme sau mai târziu vor trebui contabilizate la capitolul crime de război. În curând va cădea și Rakka. Cine va ocupa spațiul lăsat în urmă de ISIS? Întrebarea și-a pus-o din vreme premierul Netanyahu, și-au pus-o iranienii, și-o pun rușii și turcii. Singurii care par a fi găsit răspunsul și mijloacele de a face lucrurile să joace în favoarea lor sunt iranienii, bine înșurubați în regiune.