Sub pretextul că America nu dorește să mai fie jandarmul lumii, Trump abandonează Siria în mâinile lui Putin

Publicat: 27 12. 2018, 19:10
Actualizat: 08 01. 2020, 20:16

La câteva zile după anunțarea retragerii trupelor americane din Siria (aproximativ 2000 de combatanți) – intempestivă și neargumentată strategico-tactic – președintele Donald J. Trump a descins, împreună cu soția, în mijlocul soldaților americani de la baza aeriană Al-Assad („Leul”) din Irak (la 160 kilometri vest de Bagdad).

E prima vizită a președintelui Statelor Unite la militarii săi dintr-o zonă de conflict. (Următoarea va fi la trupele americane staționate în Germania, la baza aeriană Ramstein).

Ieri seară, încolțit de jurnaliștii prezenți la Al-Assad, Trump a încercat să justifice retragerea din Siria, unde Statele Unite conduc/au condus coaliția internațională anti-ISIS (din care și România face parte).

Întrebat dacă nu crede că retragerea militară din Siria ar putea pune în pericol Israelul, permițând Iranului să-și consolideze și să-și extindă pozițiile în regiune, președintele Americii a oferit un răspuns deloc coerent: „Ei bine, eu [pericolul] nu-l văd. Am vorbit cu Bibi. I-am spus. Și, știți, dăm Israelului 4,5 miliarde de dolari pe an. Și se descurcă foarte bine apărându-se singuri, dacă observați. Deci, asta e.(…)  Vom avea grijă de Israel. Israelul va fi bine. Dar dăm Isrelului 4,5 miliarde de dolari pe an. Și le dăm, sincer, mult mai mulți bani decât atât, dacă vă uitați în scripte – mult mai mulți bani decât atât. Și au făcut o treabă foarte bună pentru ei.”

De unde cifra lansată de Trump de 4.5 miliarde pe an e greu de spus. Cuantumul ajutorului de apărare. semnat de președintele Obama în 2016 și devenit operațional în 2018, este de 38 miliarde de dolari pe o perioadă de 10 ani, respectiv 3,8 miliarde pe an.

E evident și de multă vreme că Donald J. Trump nu are o viziune coerentă asupra Orientului Mijlociu. Așa se explică faptul că a dat regiunea pe mâna ageamiului Jared Kushner, ginerele-consilierul. (Promisul Proiect de Pace, în ciuda tuturor asigurărilor, nu există).

Retragerea armată din Siria n-a putut fi explicată ieri, în Irak. „Statele Unite nu pot continua să fie jandarmul lumii. Nu vrem să facem asta.” nu ține loc de explicație și e departe de a-i liniști pe aliații din NATO, cu atât mai puțin statele din regiune.

Siria e abandonată de Trump în mâinile lui Putin – acesta e adevărul, exprimat cât se poate de simplu. Și, oricâte asigurări le-ar da președintele Americii israelienilor, e limpede că Rusia nu are nici un interes să oprească expansiunea iraniană în zonă.

Pentru cine urmărește atent mișcările geostrategice din Orientul Mijlociu – nici o surpriză.