Erdogan și Putin au convenit ca delegaţiile rusă şi ucraineană să se întâlnească luni la Istanbul pentru noi negocieri

Publicat: 27 03. 2022, 23:33
Sursa FOTO: wikimedia.org

Delegațiile ucraineană și rusă se vor reuni în Turcia la începutul săptămânii, de luni până miercuri, pentru o nouă rundă de negocieri față în față, a anunțat duminică unul dintre negociatorii ucraineni, David Arahamia.

”Preşedintele (turc Recep Tayyip) Erdogan şi şeful statului rus (Vladimir) Putin au convenit asupra desfăşurării unei viitoare runde de negocieri între delegaţiile rusă şi ucraineană la Istanbul”, se arată într-un comunicat al preşedinţiei turce transmis  duminică seară, potrivit Agerpres.

Cei doi şefi de stat au discutat despre procesul de negociere şi preşedintele Erdogan i-a transmis omologului său rus că Turcia este pregătită să-şi aducă ”toată contribuţia necesară” în vederea convenirii unei încetări a focului în Ucraina şi ”îmbunătăţirii situaţiei umanitare în regiune”.

Negociatorul ucrainean David Arakhamia anunţase mai devreme o nouă rundă de negocieri ruso-ucrainene în Turcia, între 28 şi 30 martie.

„În cadrul discuțiilor de azi (n.r. duminică) prin videoconferință, s-a decis desfăşurarea următoarei runde de negocieri, cu prezenţă, în Turcia, de pe 28 până pe 30 martie”, a informat David Arahamia pe pagina sa de Facebook, potrivit Agerpres.

Zelenski: Chestiunea „neutralității” Ucrainei, unul dintre punctele centrale ale negocierilor

Chestiunea „neutralității” Ucrainei, unul dintre punctele centrale ale negocierilor cu Rusia pentru stoparea conflictului, este „analizată în profunzime”, a dat asigurări duminică preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, într-un interviu pentru mass-media ruse.

„Acest punct al negocierilor (…) este în discuție, este analizat în profunzime”, a declarat Zelenski în acest interviu online, difuzat pe canalul de Telegram al administrației prezidențiale ucrainene.

O rundă de negocieri ruso-ucrainene față în față a mai avut deja loc în Turcia, la Antalya, pe 10 martie, la nivel de miniştri de externe și la invitația Ankarăi, fără a se încheia însă cu progrese concretre.

Ulterior, discuțiile, care au continuat prin videoconferință, au fost considerate de ambele tabere ca fiind „dificile”.