LIVE UPDATE | Războiul din Ucraina, ziua 565. G20 nu condamnă oficial acțiunile Rusiei

Publicat: 11 09. 2023, 12:20
Actualizat: 11 09. 2023, 14:54

Războiul din Ucraina a ajuns luni în ziua cu numărul 565, iar GÂNDUL vă prezintă principalele evenimente din țara vecină.

Principalele evenimente din Ucraina

Declarația finală a summit-ului G20, desfășurat în acest weekend la New Delhi nu include o condamnare fermă a acțiunilor Rusiei în Ucraina, așa cum au solicitat reprezentanții statelor occidentale.

Toate referirile la Rusia și la războiul din Ucraina care figurau în declarația comună de anul trecut de la Bali au fost eliminate.

În schimb, declarația a subliniat că statele trebuie să „se abțină de la amenințări sau utilizarea forței pentru a căuta câștiguri teritoriale” și că „folosirea sau amenințarea cu folosirea armelor nucleare este inadmisibilă”.

Uniunea Europeană condamnă „ferm” alegerile „ilegitime” desfășurate în acest weekend în părțile anexate de Rusia din Ucraina, și transmite că nu va recunoaște rezultatele acestora.

„Aceste așa-numite «alegeri» din Ucraina au avut loc pe fondul acordării forțate și ilegale de către Rusia a pașapoartelor, inclusiv copiilor, deportărilor, încălcărilor drepturilor omului și abuzurilor sistematice, precum și intimidărilor și represiunii împotriva cetățenilor ucraineni de către Rusia și autoritățile numite în mod ilegitim în teritoriile ocupate temporar”, a declarat luni șeful diplomației europene, Josep Borrell, printr-un comunicat de presă.

Borrell a cerut Rusiei „să-și retragă imediat, complet și necondiționat toate trupele și echipamentele militare de pe întregul teritoriu al Ucrainei, în cadrul granițelor sale recunoscute internațional”, notează CNN.

Între timp, înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului, Volker Türk, a declarat că retragerea Rusiei din acordul privind exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră agravează criza alimentară cu care se confruntă statele în curs de dezvoltare.

Türk a spus că numărul persoanelor afectate de foamete a revenit la nivelul din 2005, 600 de milioane de persoane riscând să sufere de malnutriție cronică până în 2030.

„Un an și jumătate de război îngrozitor a devastat Ucraina, cu un impact devastator asupra poporului său și cu pagube pe suprafețe vaste de teren agricol”, a spus Türk. „Retragerea Federației Ruse din acordul privind cerealele în iulie și atacurile asupra facilităților din Odesa și din alte părți au dus din nou la creșteri de prețuri în multe țări în curs de dezvoltare, luându-le dreptul multor persoane la hrană”, a mai spus acesta.

Sursa foto: Profimedia