LIVE UPDATE | Ziua 589 de război: Joe Biden, îngrijorări cu privire la ajutorul militar oferit Ucrainei / Marea Britanie, acuze grave la adresa Rusiei

LIVE UPDATE | Ziua 589 de război: Joe Biden, îngrijorări cu privire la ajutorul militar oferit Ucrainei / Marea Britanie, acuze grave la adresa Rusiei
LIVE UPDATE | Ziua 589 de război: Joe Biden, îngrijorări cu privire la ajutorul militar oferit Ucrainei / Sursa FOTO: picryl.com
Publicat: 05/10/2023, 08:55
Actualizat: 05/10/2023, 10:15

Războiul din Ucraina a intrat joi, 5 octombrie 2023, în ziua cu numărul 589. GÂNDUL vă prezintă cele mai importante evenimente din țara vecină, cu care România are cea mai lungă graniță de pe flancul estic al NATO.

Criza politică de la Washington ar putea ameninţa ajutorul american pentru Ucraina, admite și preşedintele Joe Biden. Totuși, el promite să facă tot posibilul pentru a continua să ofere sprijin militar şi financiar Kievului.

Biden: „Mă îngrijorează”

Congresul SUA, format din Senat (majoritate democrată) şi Camera Reprezentanţilor (controlată de republicani), are la dispoziţie aproximativ o lună şi jumătate pentru a adopta un buget anual ce trebuie să includă noi fonduri din care Casa Albă să finanţeze sprijinul destinat Kievului.

Preşedinţia americană estimează la 24 de miliarde de dolari suma necesară pentru a continua sprijinirea efortului de război ucrainean, scrie Daily Mail.

Însă, liderul republican al Camerei Reprezentanţilor, Kevin McCarthy, a fost demis din funcţie marţi din cauza unei revolte în interiorul partidului, mulți politicieni nefiind de acord ca SUA să mai sprijine cu bani și arme Ucraina.

Întrebat despre impactul demiterii lui McCarthy asupra ajutorului oferit Kievului, preşedintele Biden a răspuns: „Mă îngrijorează, dar ştiu că există o majoritate de aleşi în Camera Reprezentanţilor şi în Senat, în ambele partide, care au spus că sprijină finanţarea ajutorului pentru Ucraina”.

Fără a mai repeta garanțiile obişnuite, conform cărora SUA vor continua să susţină Kievul „atât timp cât va fi necesar”, liderul de la Casa Albă a subliniat că este „în interesul SUA ca Ucraina să reuşească” în faţa Rusiei.

Preşedintele democrat nu a dorit să răspundă la întrebarea cât timp ar putea SUA să continue să furnizeze asistenţă militară şi financiară dacă la nivelul Congresului nu se va schimba optica. Totuși, el a indicat că „există alte modalităţi” de a găsi fonduri, fără a oferi detalii suplimentare.

Institutul Kiel pentru Economie Mondială, din Germania, a cifrat ajutorul american pentru Ucraina la puţin sub 75 de miliarde de dolari, dintre care peste 42 de miliarde de dolari ca asistenţă militară, prin livrarea de echipamente.

Londra acuză Moscova că vrea să atace navele civile

Regatul Unit a acuzat Rusia că are în vedere atacarea navelor civile din Marea Neagră folosind mine marine.

„Informaţiile serviciilor sugerează că Rusia încearcă să vizeze nave civile care folosesc coridorul umanitar din Ucraina pentru a perturba exportul de cereale ucrainene”, a scris Ministerul de Externe britanic într-un comunicat.

„Moscova, cu siguranţă, va dori să evite scufundarea în mod deschis a navelor civile şi va învinovăţi în mod fals Ucraina pentru orice atac”, se arată în comunicat.

Aceste informaţii „demonstrează dispreţul total al lui Putin faţă de vieţile civile şi de nevoile celor mai vulnerabili din lume”, în timp ce multe ţări africane depind de agricultura ucraineană pentru aprovizionarea cu cereale, a denunţat şeful diplomaţiei britanice James Cleverly.

Făcând publice aceste informaţii, „Regatul Unit doreşte să denunţe tacticile ruseşti şi să prevină un astfel de incident”, transmite Londra, adăugând „că lucrează cu Ucraina şi alţi parteneri pentru a pune în aplicare măsuri de îmbunătăţire a siguranţei transportului maritim”.

De la începutul războiului din Ucraina, Regatul Unit a desfăşurat mijloace de informaţii pentru a monitoriza activitatea Rusiei în Marea Neagră.

„Aceste capacităţi ne vor ajuta să atribuim şi să denunţăm în viitor orice atac rusesc împotriva infrastructurii civile sau a navelor”, mai avertizează Ministerul britanic al Afacerilor Externe.

Potrivit Londrei, de la retragerea din acordul privind exporturile de cereale ucrainene pe Marea Neagră în iulie, Rusia a distrus 130 de infrastructuri portuare din Ucraina şi 300.000 de tone de cereale.

Zelenski cere rachete, cât mai repede

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a dat asigurări că ţara sa face „totul” pentru a obţine noi sisteme antiaeriene din Occident înainte de iarnă. „Facem totul pentru a furniza Ucrainei mai multe sisteme de apărare antiaeriană înainte de iarnă. Şi acum aşteptam anumite decizii de la partenerii noştri”, a spus Zelenski în discursul său video de seară difuzat pe reţelele de socializare.

De asemenea, el a cerut să fie „realizate cât mai curând posibil” lucrările pentru a asigura protecţia şi reconstrucţia infrastructurilor esenţiale din oraşele ucrainene.

În iarna anului 2022, Rusia a desfăşurat o campanie de bombardare masivă a infrastructurilor ucrainene, milioane de oameni fiind nevoiţi să stea în frig şi întuneric.

Occidentul a furnizat Ucrainei sisteme antiaeriene, între care și baterii americane Patriot, dar acestea nu sunt întotdeauna suficiente și eficiente în fața dronelor şi rachetelor ruseşti.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
BREAKING! Anunț de la Buckingham despre starea de sănătate a Regelui Charles. Comunicat oficial emis...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Informația momentului despre ION ILIESCU. Anunțul făcut chiar de avocatul său
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
”Nu îmi ieșeau bine analizele, eram pe perfuzii” Problemele de sănătate cu care s-a confruntat...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cercetătorii spun că au găsit noi dovezi pentru o planetă ascunsă în Sistemul Solar