LIVE UPDATE | Ziua 588 de război: Amiralul Rob Bauer avertizează că s-a ajuns la „fundul sacului” cu ajutorul militar oferit Ucrainei!

LIVE UPDATE | Ziua 588 de război: Amiralul Rob Bauer avertizează că s-a ajuns la „fundul sacului” cu ajutorul militar oferit Ucrainei!
LIVE UPDATE | Ziua 588 de război: Amiralul Rob Bauer avertizează / Sursa FOTO: wikimedia.org
Publicat: 04/10/2023, 08:31

Războiul din Ucraina a intrat miercuri, 4 octombrie 2023, în ziua cu numărul 588. GÂNDUL vă prezintă cele mai importante evenimente din țara vecină, cu care România are cea mai lungă graniță de pe flancul estic al NATO.

Un înalt oficial militar al NATO a avertizat că „fundul sacului” este acum vizibil când vine vorba de livrări de muniție pentru Ucraina din partea națiunilor occidentale.

Amiralul Rob Bauer, declarație cu dublu înțeles

Amiralul Rob Bauer, președintele Comitetului militar al Alianței Nord-Atlantice, a declarat în cadrul Forumului de securitate de la Varșovia că țările occidentale trebuie să crească stocurile militare, potrivit BBC.

În context, el a că mai multe state membre NATO au trimis provizii militare la Kiev deși depozitele lor s-au înjumătățit. „Se vede fundul sacului” în ceea ce privește ajutorul militar oferit Ucrainei, afirmă Bauer.

De asemenea, reprezentantul Marii Britanii la această întâlnire din Polonia, James Heappey, a spus că aprovizionările occidentale „sunt subțiri” și le-a cerut membrilor NATO să respecte prevederea privind alocarea a 2% din PIB-ul lor pentru apărare.

Trebuie să ținem Ucraina  în luptă în această seară și mâine și a doua zi și tot așa”, a precizat Heappey.

Între timp, Rusia continuă să bombardeze masiv în estul Ucrainei. O persoană a murit și alte șapte au fost rănite în urma tirurilor rusești care au vizat regiunea Herson.

Cât timp mai pot sponsoriza Ucraina americanii

SUA vor fi în măsură să continue „câteva luni” asistenţa militară pentru Ucraina, în cazul în care Congresul nu deblochează finanţarea, a declarat un purtător de cuvânt al Casei Albe.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională, John Kirby, a indicat că durata exactă a ajutorului oferit Kievului va depinde de nevoile armatei ucrainene şi de ceea ce se întâmplă „pe câmpul de luptă”, având în vedere că se apropie iarna.

Preşedintele Joe Biden a avut o teleconferinţă cu mai mulţi lideri ai ţărilor aliate SUA pentru „a coordona continuarea ajutorului oferit Ucrainei”, a anunţat Casa Albă într-un comunicat.

Partidul Republican, care controlează Camera Reprezentanţilor, „trebuie să-şi respecte cuvântul şi să asigure votarea ajutorului necesar Ucrainei pentru ca ea să se poată apăra. Suntem «naţiunea indispensabilă», să ne comportăm ca atare!”, a scris pe reţeaua socială X Joe Biden.

SUA conduc coaliţia occidentală care sprijină Ucraina şi sunt principalul furnizor de arme al Kievului.

Pe de altă parte, președintele României, Klaus Iohannis, a participat și el la consultările politice organizate de Biden cu lideri internaționali din state membre UE, NATO și G7. Șeful statului a solicitat mai multe echipamente pentru apărarea antiaeriană pe flancul estic al NATO.

Consultările se înscriu în seria eforturilor aliate și transatlantice de coordonare și vin în completarea discuțiilor care au avut loc anterior, în format similar, în contextul războiului de agresiune dus de Rusia împotriva Ucrainei. Această nouă rundă de consultări a avut loc în contextul evoluțiilor recente din teatrul de război din Ucraina, inclusiv al atacurilor asupra infrastructurii civile din apropierea României.

Liderii au analizat măsurile care trebuie luate pentru a continua, în mod eficient, sprijinul pentru Ucraina, precum și pentru a determina Rusia să înceteze războiul și acțiunile sale ilegale și iresponsabile.

Discuțiile s-au axat, de asemenea, pe asigurarea securității alimentare și a lanțurilor critice de aprovizionare”, a anunțat Administrația Prezidențială.

Președintele Klaus Iohannis le-a solicitat liderilor să sporească numărul de echipamente pentru detectarea și interceptarea dronelor, precum și pentru o apărare aeriană mai puternică.

În cadrul discuției cu ceilalți liderii, președintele Iohannis a accentuat că Rusia trebuie să înceteze atacurile asupra porturilor ucrainene de la Dunăre, în imediata proximitate a României, care sunt crime de război, care au drept scop distrugerea depozitelor de cereale și infrastructura critică de aprovizionare, afectând și transportul pe Dunăre.

Președintele României a prezentat liniile de acțiune întreprinse până acum la nivel național și aliat, prin întărirea măsurilor de supraveghere, creșterea vigilenței, monitorizare și poliție aeriană în regiunea Mării Negre și a mulțumit NATO, precum și Statelor Unite ale Americii și altor aliați pentru ajutorul oferit în acest sens

Totodată, a solicitat liderilor prezenți intensificarea eforturilor pentru asigurarea posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic și la Marea Neagră, în mod mai eficient și mai bine calibrat la actuala situație de securitate. Astfel, președintele a subliniat că, în acest moment, sunt necesare capabilități sporite pentru detectarea și interceptarea dronelor, precum și pentru o apărare aeriană mai puternică, în conformitate cu deciziile de la Summitul de la Vilnius”, a transmis Administrația Prezidențială.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
ȘOCANT! Cum arată un hamburger de la McDonald’s după ce a fost ținut timp de...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
CUTREMUR în România, chiar în ziua DE FLORII. Ce magnitudine a avut seismul
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Amendă uriașă după o ceartă pe social media