Ministrul german de Externe: „Rusia duce acest război cu o altă armă teribilă şi puternică: foamea şi lipsurile”

Publicat: 19 05. 2022, 10:57
Sursa foto: Profimedia

Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a declarat miercuri că Rusia blochează exporturile de cereale din Ucraina.

Dat fiind faptul că Ucraina este unul dintre cei mai mari exportatori de cereale la nivel mondial, mai ales către statele sărace, Baerbock spune că Rusia folosește, practic, foamea și lipsurile ca armă de război.

Ea a făcut referire și la faptul că războiul declanșat de Rusia în Ucraina a dus la distrugerea infrastructurii agricole.

„Rusia duce acest război cu o altă armă teribilă şi puternică: foamea şi lipsurile. Prin blocarea porturilor ucrainene, distrugând silozurile, străzile şi căile ferate, Rusia a lansat războiul grânelor, provocând o criză alimentară globală. Rusia face acest lucru într-un moment în care milioane de oameni sunt deja ameninţaţi de foamete, în special în Orientul Mijlociu şi Africa, din cauza efectelor devastatoare ale crizei climatice, din cauza pandemiei de COVID, din cauza conflictelor care fac ravagii în propriile regiuni”, a declarat ministrul german de Externe, la o reuniune la sediul ONU de la New York.

Rusia blochează exportul a zeci de milioane de tone de cereale

Guvernul de la Berlin a anunțat că Rusia blochează exportul a 20 de milioane de tone de cereale din Ucraina, mai ales către Africa de Nord și către Orientul mijlociu, mare parte din această cantitate fiind blocată în portul Odessa, informează Adevărul.

Recent, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a atras atenția că piața la nivel mondial suferă din cauza lipsei cerealelor din Ucraina, precum și din cauza lipsei alimentelor și îngrășămintelor produse în Rusia și Belarus.

Ucraina şi Rusia produc împreună aproape o treime din grâul şi orzul din lume şi jumătate din uleiul de floarea soarelui, a spus el.

„În doar doi ani, numărul persoanelor cu insecuritate alimentară severă s-a dublat, de la 135 de milioane înainte de pandemie la 276 de milioane în prezent”, a spus Guterres.