LIVE | Ziua 454 de război: Rusia acuză Ucraina de atacuri „de sabotaj” dincolo de graniţă, în regiunea Belgorod

LIVE | Ziua 454 de război: Rusia acuză Ucraina de atacuri „de sabotaj” dincolo de graniţă, în regiunea Belgorod
Război în Ucraina / Sursa FOTO: flickr.com
Publicat: 23/05/2023, 12:42
Actualizat: 23/05/2023, 14:54

Ziua 454 de război. Cel puţin opt persoane au fost rănite într-un atac produs în regiunea Belgorod din Rusia, în apropiere de graniţă. Rusia acuză Ucraina de atacuri „de sabotaj”. Oficialii ucraineni afirmă că a fost făcut de un grup de ruşi care sunt de partea Ucrainei şi care au trecut frontiera, potrivit CNN.

Cele mai importante informații din ziua 454 de război

UPDATE 2: Maia Sandu spune că Vladimir Putin va fi arestat dacă va intra pe teritoriul Republicii Moldova

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, pe numele căruia Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis un mandat internaţional de arestare în legătură cu crimele comise în Ucraina, va fi reţinut dacă ajunge în Republica Moldova, a declarat preşedinta Maia Sandu într-un interviu cu mai mulţi jurnalişti străini.

Întrebat de reporterul Euronews dacă Vladimir Putin ar fi arestat în cazul în care ar veni în Republica Moldova, preşedinta Maia Sandu a declarat că „Republica Moldova este semnatar al acordului Curţii Penale Internaţionale, iar Moldova va respecta decizia Curţii”, sugerând că răspunsul este afirmativ.

Curtea Penală Internaţională, cu sediul la Haga, a emis la 17 martie 2023 un mandat internaţional de arestare pe numele preşedintelui rus Vladimir Putin. Comisarul pentru Drepturile Copilului al preşedintelui Rusiei, Maria Lvova-Belova, este şi ea vizată de un astfel de mandat. Potrivit Tribunalului de la Haga, Putin s-ar face vinovat de crime de război, inclusiv de deportarea ilegală în Rusia a copiilor ucraineni din teritoriile ocupate.

Statele care au ratificat Statutul de la Roma şi statele care recunosc jurisdicţia tribunalului de la Haga (123 de state) ar avea obligaţia să-l aresteze pe Vladimir Putin sau pe Maria Lvova-Belova. dacă ar veni pe teritoriile lor.

Pe de altă parte, într-un interviu acordat săptămâna trecută publicaţiei NewsMaker, ministrul de externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, a fost întrebat şi despre sancţiunile pe care Chişinăul le-a impus Rusiei după invazia rusă din Ucraina. El a spus că, în general, Republica Moldova se aliniază regimului de sancţiuni impuse de Uniunea Europeană, dar a confirmat că pe lista Chişinăului de persoane indezirabile nu figurează deocamdată „primele persoane” în stat din Federaţia Rusă, conform News.ro.

UPDATE 1: Cum îl ajută Putin pe Erdogan să recâștige șefia Turciei. Profesorul Tudor Păcuraru: ”Cartea câștigătoare”

Deși măcinată de război, Ucraina continuă să se numere printre marii producători de cereale ai lumii. An de an, produce în jur de 14 milioane tone grâu și 25 milioane tone porumb, din care exportă o mare parte.

Majoritatea exporturilor – 30,25 milioane de tone de produse agricole – s-a făcut, anul trecut, pe cale maritimă, în baza Acordului privind exporturile de cereale pe Marea Neagră. Iar Turcia a fost printre principalii clienți: anul trecut, 39% din necesarul său de grâu și 47% din cel de porumb au provenit din Ucraina.

În exclusivitate pentru Gândul, profesorul Tudor Păcuraru – colonel în rezervă, scriitor și critic literar, fiul scriitorului și diplomatului Francisc Păcurariu – face o analiză punctuală a ajutorului pe care Vladimir Putin i l-a oferit președintelui turc Erdogan în demersul acestuia de a câștiga un nou mandat de președinte al Turciei.

(Citește continuarea analizei aici…)

Rusia acuză Ucraina de atacuri „de sabotaj”

Cel puţin opt persoane au fost rănite într-un atac produs în regiunea Belgorod din Rusia, în apropiere de graniţă. Rusia acuză Ucraina de atacuri ”de sabotaj”. Oficialii ucraineni afirmă că a fost făcut de un grup de ruşi care sunt de partea Ucrainei şi care au trecut frontiera, potrivit CNN.

Cel puţin opt persoane au fost rănite în atacuri în regiunea Belgorod din Rusia, a afirmat guvernatorul regiunii. Vyaceslav Gladkov a declarat că ”un grup de sabotaj şi recunoaştere” al armatei ucrainene a trecut graniţa pe teritoriul rusesc şi a atacat oraşul Graivoron.

Gladkov a afirmat că nu au fost decese printre civilii din Belgorod

El a menţionat că mai multe persoane au fost rănite de şrapnel în atacul din oraşul Graivoron. El a spus că proiectilele au lovit o clădire administrativă din Belgorod şi au avariat trei clădiri rezidenţiale, care au luat foc. Un alt proiectil a lovit o grădiniţă în satul Zamostye din apropiere, unde o altă femeie a fost rănită, a adăugat el.

Un oficial ucrainean a recunoscut că unităţile care au desfăşurat operaţiunea din zonă fac parte din forţele de apărare şi securitate ale Ucrainei, dar a subliniat că au acţionat independent.

„Putem confirma că această operaţiune a fost desfăşurată de cetăţeni ruşi”, a declarat pentru CNN Andrei Yusov, un reprezentant al spionajului Apărării din Ucraina.

Atacul a fost revendicat de grupările intitulate ”Freedom of Russia Legion (Legiunea pentru Libertatea Rusiei – n.r.)” şi ”Russian Volunteer Corps (Grupul Voluntarilor Ruşi – n.r.)”, relatează News.ro.

Ce s-a întâmplat în ultimele zile pe frontul din Ucraina

Ziua 453 de război în Ucraina. Grupul Wagner spune că se va retrage până la 1 iunie din Bahmut/ Kievul nu confirmă pierderea orașului

Ziua 452 de război în Ucraina. Bahmut e în mâinile rușilor?! Declarația făcută de Volodimir Zelensky. Ce spune Putin

Ziua 449 de război în Ucraina. Rușii amenință cu o altă „super-armă” / Mai multe EXPLOZII au avut loc la Kiev şi în alte regiuni ale ţării

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Legea care se aplică OBLIGATORIU în orice bloc din România. Asociațiile de PROPRIETARI nu o...
Muncă până la moarte. Raportul real dintre speranța de viață și vârsta de pensionare
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Ziua în care România şi-a făcut cei mai puternici aliaţi