LIVE | Ziua 453 de război în Ucraina. Grupul Wagner spune că se va retrage până la 1 iunie din Bahmut/ Kievul nu confirmă pierderea orașului

LIVE | Ziua 453 de război în Ucraina. Grupul Wagner spune că se va retrage până la 1 iunie din Bahmut/ Kievul nu confirmă pierderea orașului
Publicat: 22/05/2023, 14:31

Denis Pushilin, liderul separatiștilor pro-ruși din regiunea Donețk, a anunțat că deminarea preliminară a început în Bahmut după ce orașul ar fi fost capturat sâmbătă de forțele grupului paramilitar rus Wagner.

„În periferia vestică [Bahmut], liniile de apărare sunt la locul lor. Așa că Grupul Wagner părăsește Artiomovsk [numele sovietic al orașului] între 25 mai și 1 iunie”, a declarat Evgheni Prigojin, șeful forțelor Wagner, într-o înregistrare audio.

Sâmbătă, el a asigurat că va preda controlul orașului trupelor obișnuite ruse pe 25 mai. „Dacă nu există suficiente unități ale Ministerului Apărării [pentru a ocupa Bakhmout], sunt mii de generali [să o facă], trebuie să formați un regiment de generali, să le dați toate armele și totul va fi bine ”, a continuat Prigojin.

Kiev nu a confirmat pierderea lui Bakhmout. Comandantul forțelor terestre ucrainene, Oleksandr Syrsky, a susținut ieri că trupele sale nu mai controlează o parte „nesemnificativă” a orașului, ci au continuat să avanseze pe flancurile acestuia. „Forțele noastre au luat orașul în semiîncercuire, ceea ce ne oferă posibilitatea de a distruge inamicul (…) . Inamicul trebuie să se apere în partea din oraș pe care o controlează ”, a declarat Hanna Maliar, ministrul adjunct al Apărării din Ucraina, pe Telegram . Trupele ucrainene încă apără instalațiile industriale și infrastructura și au revendicat o parte din înălțimile de deasupra lor, a adăugat ea.

UPDATE 2: Grupul Wagner va părăsi zona Bahmut joi, anunță Evgheni Prigojin

Grupul Wagner și-a încheiat misiunea la Bakhmout și va părăsi zona joi, a anunțat liderul său, Evgheni Prigojin, într-un mesaj audio difuzat pe Telegram, informează Le Monde.

„Astăzi, Wagner nu a luat niciun teritoriu. Am luat toate teritoriile pe care am promis să le luăm, până la ultimul centimetru ”, a spus el, ca răspuns la o întrebare. „Așa cum am spus ieri, ne predăm pozițiile Ministerului Apărării [rus] și pe 25 [mai] vom părăsi zona de conflict. 

UPDATE 1: Ucraina a respins un atac rus masiv asupra oraşului Dnipro

Ucraina a afirmat luni că a respins în timpul nopţii de duminică spre luni un atac rus de amploare ce a vizat oraşul Dnipro, în zona est-centrală a ţării, cu rachete şi drone explozive, informează AFP.

Atacuri aeriene ruse au rănit opt ​​persoane, inclusiv un bărbat în orașul Dnipro și șapte persoane în Synelnykove , a declarat pentru Telegram guvernatorul regiunii, Serhi Lyssak . Zeci de clădiri, inclusiv reședințe private, clădiri de apartamente și infrastructură administrativă au fost avariate sau distruse, a adăugat el.

„Invadatorii ruși au atacat instalațiile și infrastructura militară din avanpostul estic al Ucrainei, orașul Dnipro”, a declarat Forțele Aeriene Ucrainene pe Telegram . „Atacul a fost efectuat de 16 tipuri diferite de rachete și 20 de drone de lovitură Shahed-136/131 ”, a spus forțele aeriene, adăugând că apărarea antiaeriană a doborât 20 de drone rusești și patru rachete de croazieră.

Cu o contraofensivă ucraineană care se profilează, Rusia a intensificat loviturile cu rachete și drone în această lună, după o pauză de aproape două luni. Valurile de atacuri, care au loc acum de mai multe ori pe săptămână, sunt cele mai intense de la începutul războiului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Marilu Dobrescu și Iustin s-au despărțit! Motivul terifiant din spatele separării: „Am început să am...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Obligație fără excepții pentru PROPRIETARII de locuințe din România. Ai doar 30 zile să rezolvi
Serviciul militar obligatoriu în România. Ce tactică adoptă țara noastră
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului