Cafeaua pe care o bei dimineața ar putea avea peste jumătate de MILION de ani! Cea mai recentă descoperire a oamenilor de știință

Cafeaua pe care o bei dimineața ar putea avea peste jumătate de MILION de ani! Cea mai recentă descoperire a oamenilor de știință
FOTO cu caracter ilustrativ: Pixabay.com
Publicat: 16/04/2024, 14:31
Actualizat: 16/04/2024, 14:35

Folosind gene de la plantele de cafea din întreaga lume, cercetătorii au construit un arbore genealogic pentru cel mai popular tip de cafea din lume, cunoscută de iubitorii de cafea ca „arabica”.

Cercetătorii, sperând să afle mai multe despre plante pentru a le proteja mai bine de dăunători și schimbările climatice, au descoperit că specia a apărut în urmă cu aproximativ 600.000 de ani prin încrucișarea naturală a altor două specii de cafea, scrie AP.

„Cu alte cuvinte, înainte de orice intervenție din partea omului”, a spus Victor Albert, biolog la Universitatea din Buffalo, care a condus studiul.

Aceste plante sălbatice de cafea își au originea în Etiopia, dar se crede că au fost pentru prima dată prăjite și preparate în Yemen, începând cu anii 1400. În anii 1600, călugărul indian Baba Budan ar fi adus clandestin șapte boabe de cafea crude înapoi în patria sa din Yemen, punând bazele preluării globale a cafelei.

Cafeaua Arabica, apreciată pentru aroma sa relativ dulce, reprezintă acum 60% – 70% din piața globală a cafelei și este preparată de mărci precum Starbucks, Tim Horton’s și Dunkin’. Restul este robusta, o cafea mai tare și mai amară făcută de la unul dintre părinții arabicii, Coffea canephora.

Studiul a fost publicat luni în revista Nature Genetics. Cercetătorii de la Nestlé, care deține mai multe mărci de cafea, au contribuit la studiu.

Importanța acestui nou studiu

Populația plantei arabica a fluctuat de-a lungul a mii de ani înainte ca oamenii să înceapă să o cultive, înflorind în perioadele calde și umede și suferind în perioadele uscate. Aceste vremuri au creat așa-numitele blocaje ale populației, când doar un număr mic de plante similare genetic au supraviețuit.

Astăzi, acest lucru face plantele de cafea arabica mai vulnerabile la boli precum rugina frunzelor de cafea, care provoacă pierderi de miliarde de dolari în fiecare an. Cercetătorii au explorat alcătuirea unui soi arabica care este rezistent la rugina frunzelor de cafea, evidențiind secțiuni din codul său genetic care ar putea ajuta la protejarea plantei.

Studiul clarifică modul în care a apărut arabica și evidențiază indicii care ar putea ajuta la protejarea recoltei, a declarat Fabian Echeverria, consilier al Centrului pentru Cercetare și Educație a Cafelei de la Universitatea Texas A&M, care nu a fost implicat în cercetare.

Explorarea trecutului și prezentului arabicei ar putea oferi o perspectivă asupra menținerii plantelor de cafea sănătoase și a cănilor de cafea pline.

Carla Adamescu
Carla Adamescu este un jurnalist cu experiență în domeniul social. A lucrat în presa locală și, ulterior, la publicații din Capitală. S-a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Interdicție în România, din aprilie. E ILEGAL peste tot. Te lasă fără bani și fără...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Compania Philips plătește 1,1 miliarde de dolari din cauza unui dispozitiv care ar fi cauzat...