Ziua Maghiarilor: Un extremist l-a spânzurat pe Avram Iancu la Miercurea Ciuc. Mai mulți lideri UDMR au depus jurământul de credință față de Ungaria. VIDEO

Redactor:
Adrian Popescu
În centrul municipiului Miercurea Ciuc, a avut loc, luni, "o acțiune cu caracter de informare" privind evenimentele istorice legate de revoluția 1848 - 1849.

UPDATE În centrul municipiului MiercureaCiuc, a avut loc, luni, „o acțiune cu caracter de informare”privind evenimentele istorice legate de revoluția 1848 – 1849.Organizatorul acțiunii de informare a fost Csibi Barna, funcționarpublic în cadrul Direcției Generale a Finanțelor Publice Harghitași membru al Asociației de Cultură și Tradiții GardaSecuiască.

Potrivit blogului său personal, Csibi a intenționat să facăcunoscute faptele „moților conduși de Avram Iancu, Petru Dobra,Axente Sever și alții”, comise cu „o cruzime animalicească”împotriva maghiarilor.

El a expus o listă, pe care au fost enumerate numărul și numelevictimelor genocidului antimaghiar, precum și localitățile undeacestea s-au petrecut. În cadrul „spectacolului” oferit de CsibiBarna, Avram Iancu a fost judecat, fiind acuzat de crimă împotrivaumanității și genocid, iar apoi condamnat și spânzurat. „Dumnezeusă fie milostiv cu sufletul lui. Așa pățesc toți care greșescîmpotriva națiunii maghiare și al secuilor”, a spus CsibiBarna.

„Acțiunea de informare” a fost autorizată, potrivit inspectoruluișef al Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) Harghita, DanIamandi. Acesta spune că „spectacolul” organizat de Csibi Barna nua stârnit interesul cetățenilor.

De Ziua Maghiarilor, oficialii UDMR din Secuime au depusjurământul de credință față de Ungaria și au arborat drapelulsecuiesc: „Noi trăim cu fața spre Budapesta”

„Centrul de greutate” al sărbătoririi zilei de 15 Martie – ZiuaMaghiarilor de Pretutindeni, una dintre cele trei zile naționaleale Ungariei – a fost, anul acesta, municipiul Miercurea Ciuc, unde”patronii” ceremoniilor au fost ministrul Culturii, Kelemen Hunor,proaspătul nou președinte al UDMR, și vicepremierul ungar SemjenZsolt. Acesta din urmă a fost secundat de Repas Zsuzsanna,subsecretar de stat în guvernul de la Budapesta, șefaDepartamentului pentru maghiarii din afara granițelor, și deambasadorul Fuzes Oskar, în vreme ce liderul UDMR i-a avut alăturipe șefii consiliilor județene din Covasna, Harghita și Mureș -Tamas Sandor, Borboly Csaba și Lokodi Emoke.

Ceremoniile au debutat, la ora 9, cu „ediția a doua” a arborăriipe clădirea Consiliului Județean Harghita a așa-zisului drapelsecuiesc, declarat de Consiliul Național Secuiesc drept viitorul”steag al Ținutului Secuiesc”. După intonarea imnului ungar și acelui secuiesc, drapelul – coborât anume cu o oră înainte – a fostsfințit de un preot și apoi ridicat la loc pe catargul din vârfulclădirii, alături de tricolorul românesc, în aplauzele oficialilorși ale celor circa 200 de localnici prezenți la ceremonie.

„Este un 15 Martie deosebit, deoarece aici, în Secuime, înArdeal și în toată lumea, oamenii încep să depună jurământul decetățeni maghiari”, și-a explicat vicepremierul ungar Semjen Zsoltprezența în România cu ocazia acestui eveniment. Apoi a ținut sălămurească „încă o dată” și problema autonomiei: „Guvernul Ungarieisprijină autonomia în diverse forme: autonomie teritorială acolounde maghiarii trăiesc în comunități compacte și autonomieculturală în diaspora, adică acolo unde sunt dispersați. Dar,bineînțeles, totul în deplină concordanță cu principiile șipracticile Uniunii Europene”.

Jurământ de credință față deUngaria

Odată isprăvită ceremonia „steagului secuiesc”, oficialiibudapestani au pornit în grabă spre Consulatul Ungar, unde, feritde ochii și urechile presei, s-a consumat cel de-al doilea momental „programului sărbătoresc”: depunerea jurământului de credințăfață de Ungaria – în calitate de proaspeți cetățeni ungari – decătre Tamas Sandor, Borboly Csaba și Lokodi Emoke, președințiiconsiliilor județene Covasna, Harghita și Mureș, primii doiîmpreună cu soțiile.

„Jurământul de credință față de Ungaria nu înseamnă, în nici uncaz, renunțarea de către politicienii, demnitarii și funcționariimaghiari din România la jurământul de credință față de Româniadepus la dobândirea funcției. În Uniunea Europeană, aceastămodalitate de a dobândi cetățenia unui alt stat este permisă, esteacceptată, și există în Uniunea Europeană foarte mulți politicieni,funcționari sau demnitari care au dublă cetățenie și muncesc șiservesc într-un anumit guvern sau într-un anumit parlament și nu enici o preblemă. Inclusiv colegul și prietenul meu Daniel Funeriu,care este și cetățean francez, servește foarte bine intereselenațiunii și interesele guvernului”, a declarat pentru gândul ministrulKelemen Hunor. Acesta n-a mai participat însă și la ceremoniadepunerii jurământului, plecând imediat spre comuna natală Cârța,”pentru a împărtăși, câteva ore, bucuria de Ziua Maghiarilor și curudele și consătenii”.

* „Este o bucurie, dar și un semnal către secui că noitrăim cu fața spre Budapesta, așa cum am trăit și în urmăcu 90 de ani, sau timp de 90 de ani. Acum au fost rezolvate doarformalitățile, pentru că în inima noastră, inima secuilor, am fostși suntem parte a națiunii maghiare. Vreau să-i îndemn pe toțisecuii să dobândim cetățenie ungară, dar să trăim și să muncimaici, acasă, în Ținutul Secuiesc”, a declarat Tamas Sandor laieșirea din clădirea Consulatului, arătând mândru certificatul decetățean al Ungariei. O oră mai târziu, ceremonia depuneriijurământului de credință față de Ungaria s-a repetat, tot cu ușileînchise, „jurătorii” fiind, de data aceasta primarul din MiercureaCiuc, Raduly Robert și mai mulți consilieri locali, aproape toțiîmpreună cu soțiile.

După câteva depuneri de coroane de flori la statuilerevoluționarilor pașoptiști maghiari Petofi Sandor și Gall Sandor,și la cea alui Nocolae Bălcescu, festivitațile de Ziua Maghiarilorse vor muta, la ora 13, pe Vârful Nyerges, la 20 de kilometri deMiercurea Ciuc, unde, în prezența lui Kelemen Hunor și aoficialilor de la Budapesta, este programată o „ceremonie solemnă”la monumentul celor 200 de soldați secui uciși aici într-oconfruntare sângeroasă cu trupele țariste, la 1 august 1849. Apoi,la ora 17, programul prevede „o mare adunare populară” lamonumentele lui Petofi și Bălcescu din Piața Cetății, urmată,seara, de un spectacol de gală al Teatrului Maghiar „CsikiJatekszin” din Miercurea Ciuc.

Inchide