5 metode simple prin care ne putem menține sănătatea creierului

Publicat: 04 03. 2017, 12:22
Actualizat: 22 04. 2017, 18:48

Neurologul american Tara Swart a prezentat, pentru Business Insider, cele mai eficiente metode de menținere a sănătății creierului. 

Principalul aspect de care trebuie să avem grijă atunci când vine vorba despre sănătatea creierului nostru este alimentația. Medicul a enumerat alimentele care aduc cele mai multe beneficii acestui organ al corpului. Este vorba despre somon, avocado, ouă, nuci și semințe și uleiurile de cocos și de măsline. 

„Chiar dacă creierul nostru cântărește doar 2-3 kilograme, reprezentând o mică parte din greutatea noastră corporală, el atrage 20-30% din conținutul alimentelor digerate, astfel că o dietă sănătoasă este foarte importantă, iar glucoza, obținută din toate produsele enumerate mai sus, este un element esențial pentru creier”, explică neurologul. 

Trebuie, de asemenea, să acordăm o foarte mare atenție odihnei. Creierul are nevoie de 7-8 ore de somn pentru a se reface complet. S-a demonstrat că dacă o persoană are un somn agitat sau incomplet în decursul unei nopți, aceasta se poate confrunta ziua următoare cu o scădere a coeficientului de inteligență cu 5-8 puncte. 

Hidratarea este și ea un element important în menținerea sănătății creierului. „Sfatul general este acela de a consuma o jumătate de litru de apă pentru fiecare 15 kilograme din greutatea noastră corporală în fiecare zi”, susține Tara Swart. Acest lucru se traduce, având în vedere greutatea medie a unui bărbat, în consumul a 3 litri de apă pe zi în cazul reprezentanților acestui sex. 

Chiar dacă poate părea ciudat, respirația este foarte importantă pentru creier. Aportul de oxigen adus organismului influențează capacitatea acestuia. Astfel, dacă înainte de o întâlnire importantă o persoană ia 10 guri bune de aer, va simți o îmbunătățire la nivelul resurselor creierului. Totodată, este ideal ca fiecare persoană să facă mișcare în timpul unei zile, ajungând la cel puțin 10.000 de pași. 

Neurologul atrage atenția și asupra meditației, spunând că studiile arată că 12 minute de meditație făcute zilnic pot fi suficiente pentru a reduce stresul acumulat la nivelul creierului. Acest lucru ajută la stăpânirea reacțiilor emoționale și la îmbunătățirea relațiilor și comportamentului nostru la locul de muncă.