Adevăratul motiv pentru care adolescenții nu se pot trezi devreme dimineața. Nu este vina lor

Publicat: 24 10. 2017, 18:28

Totuși, acest lucru se întâmplă, în cazul adolescenților, din cauze explicate științific și nu este vina lor că nu reușesc să se trezească. 

Conexiunile din creierul lor se rup, ritmul cerebral este întrerupt și centrii nervoși din creier nu funcționează. Iar elementul crucial este un ceas biologic „stricat”. 

Ceasul biologic al adolescenților este și el un ceas cu 24 de ore, însă nu este sincronizat cu ziua și noaptea. Asta înseamnă că adolescenții nu pot merge la culcare înainte de miezul nopții și nu se vor putea trezi decât dimineața târziu. 

În cazul tuturor adolescenților, secreția de melatonină (somniferul natural al corpului) nu începe decât în jurul orei 11PM și continuă până în jurul orei 8 dimineața. Acest lucru înseamnă că mare parte dintre adolescenți nu pot adormi până când nu începe procesul respectiv de secreție și găsesc imposibil să se trezească înainte de oprirea acestui proces. 

Acest „obicei” ciudat al melatoninei din corpul adolescenților nu intră în normal până în jurul vârstei de 20 de ani. 

Specialiștii explică faptul că această particularitate întâlnită în cazul adolescenților intră în conflict direct cu orarul lor de la școală, care stipulează un start dis-de-dimineață pentru aceștia. Astfel, ei ajung să se confrunte cu lipsa odihnei adecvate. 

Aceasta din urmă poate avea consecințe serioase asupra adolescenților dacă aceștia au parte de mai puțin de opt zile de odihnă pe noapte. Ei pot deveni fumători, alcoolici și sunt predispuși consumului de droguri. 

Totodată, din cauza faptului că ei dorm mai puțin de nouă ore pe noapte, această categorie de vârstă este cea mai predispusă dezvoltării depresiei, iar riscul apariției acestei afecțiuni crește alarmant în cazul lor.