Afecțiuni oftalmologice ce apar pe măsură ce îmbătrânim. Cum pot fi ele tratate

Publicat: 21 04. 2015, 21:22
Actualizat: 22 04. 2015, 10:18

Statisticile arată că 60% din români suferă de diferite afecțiuni oftalmologice, incidența celor care au probleme cu vederea crește odată cu înaintarea în vârstă. Medicii contactați de Daily Mail au identificat cele mai frecvente afecțiuni oftalmologice întâlnite la persoanele în vârstă.

● Glaucomul este o afecțiune a sistemului vizual manifestată sub presiunea exercitată de prezența unui lichid intraocular (umoarea apoasă) care hrănește cristalinul, corneea și irisul. Vederea încețoșată, lăcrimarea excesivă, durerea acută în jurul ochilor, sensibilitatea crescută la lumină, senzații puternice de greață, înroșirea ochilor, slăbirea vederii, halourile colorate în jurul fasciculelor luminoase, durerile de cap violente, senzații de mâncărime la nivelul ochilor sunt simptome ce anunță apariția glaucomului.

Neatratată această boală poate duce la pierderea vederii. În aproximativ 80-90% din cazuri, glaucomul se tratează cu ajutorul unor picături. În restul cazurilor este nevoie de intervenție chirurgicală.

● Degenerescența maculară reprezintă una dintre cele mai frecvente afecțiuni oftalmologice. În mod obișnuit, cei afectați sunt persoane de peste 60 de ani dar forma genetică a degenerescenței maculare poate afecta și persoane tinere sau chiar copii (maladia Stargardt).

Degenerescența maculară este cauza principală a orbirii cauzată de vârstă. Nu sunt cunoscute cauzele care determină apariția acestei boli, însă se cunosc o serie de factori de risc implicați în apariția bolii: vârsta de peste 50 de ani, ereditatea, fumatul, femeile înregistrează un risc crescut mai accentuat decât bărbații, culoarea deschisă a ochilor, obezitatea, hipertensiunea arterială. Nu există un tratament efectiv care să redea vederea după ce macula a început să degenereze. Degenerescența maculară nu afecteză vederea periferică (laterală) și, de regulă, nu produce orbire totală. Însă poate lua pacienților vederea centrală necesară pentru citit sau condus.

● Cataracta este o altă boală oftalmologică frecventă în rândul persoanelor în vârstă. Potrivit medicilor, cataracta se manifestă prin apariția unei pelicule fine opace apărută la nivelul cristalinului, care blochează pasajul fascicolului luminos către retină, cauzând tulburări de vedere. Vârsta înaintată, expunerea excesivă la raze ultraviolete, diabetul zaharat, tratamentul cu corticosteroizi (nr. medicamente antiinflamatoare puternice) sau leziunile oculare reprezintă cei mai frecvenți factori care duc la apariția acestei afecțiuni.

Intervenția chirurgicală este singura metodă folosită în mod curent pentru a trata cataracta. Aceasta constă în îndepărtarea cristalinului (nr. lentila naturală a globului ocular), deteriorat de cataractă. În mod normal cristalinul are rolul de a focaliza fasciculul luminos care trece apoi prin celelalte componente ale ochiului pentru a ajunge la retină, unde se formează imaginea.Cristalinul poate fi înlocuit cu o piesă asemănătoare artificială, numit implant intraocular sau în locul acesteia poate fi folosită o lentilă de contact cu funcție identică.