ASTENIA DE TOAMNĂ. Manifestări și remedii. Cum reducem starea de oboseală și melacolie din septembrie

Publicat: 11 09. 2018, 17:46

Somnolența prelungită, insomniile, slăbiciunea fizică, lipsa de energie, melancolia și predispoziția pentru răceli și infecții sunt printre primele semnale ale dereglărilor fiziologice și psihice cu care corpul se confruntă la început de toamnă, explică medicul imunolog Tania Bejan, pentru CSID: „Astenia de toamnă este o problemă frecvent întâlnită în această perioadă și se manifestă de regulă la toate categoriile de vârstă, de la copii până la cei mai în vârstă.

Simptomele sunt diferite, în funcție de organismul și stilul de viață al fiecăruia, însă în general, pentru a evita stările specifice acestei etape, este important să acordăm atenție deosebită unei alimentații bogate în vitamine și proteine, dar și să respectăm un program regulat de somn”, explică Tania Bejan.

Remedii naturale contra asteniei de toamnă

Dovleacul este un aliment foarte util pentru sănătatea sistemului nervos. Indiferent dacă este consumat crud, copt sau fiert, dovleacul acționează ca un pansament natural pentru sistemul nervos, datorită efectului ușor sedativ și este adesea recomandat pentru combaterea insomniilor, a stărilor depresive și anxietății.

 

Cerealele integrale sunt de ajutor în combaterea oboselii, potrivit medicului Tania Bejan: „Multe dintre persoanele care suferă de astenie se confruntă cu o deficiență de serotonină (hormon considerat a influența pozitiv starea de spirit) asociată cu oboseala excesivă, chiar dacă au un program disciplinat de somn. Datorită conținutului bogat în glucide, cerealele oferă energia necesară pentru funcționarea corectă a organismului”.

Pentru a lupta împotriva răcelilor, citricele și suplimentele probiotice sunt o soluție ieftină și la îndemână în această perioadă. Pomelo, portocale, mandarine, grapefruit, toate sunt fructe din categoria citricelor și conțin o cantitate importantă de vitamina C.

Psihologul Alexandra Siru ne dă câteva idei de activități care ne-ar putea ajuta să tratăm astenia de toamnă:

– ieșiți în pauza de prânz afară, la aer și lumină;
– mențineți câteva activități plăcute în aer liber, împreună cu persoane dragi;
 – reduceți mâncarea de tip fast-food (din cauza încetinirii metabolismului poate apărea creșterea în greutate care poate accentua „încetineala” și poate afecta stima de sine);
– consumați banane și ciocolată neagră (conform unor studii stimulează secreția de serotonină)