Bușoi: Nu e corect ca România să nu aibă acces la medicamente oncologice apărute în UE

Publicat: 13 04. 2014, 16:59
Actualizat: 18 05. 2015, 23:25

Fostul președinte al CNAS Cristian Bușoi spune că „nu e corect” ca România să fie singura țară din UE în care pacienții să nu aibă acces la medicamente pentru tratamentul oncologic sau al Hepatitei C care în alte țări există de cinci, șase, șapte ani, transmite corespondentul Mediafax.

„Dacă în toți acești ani guvernele care s-au succedat ar fi actualizat în fiecare an lista cu 20-30 de noi medicamente, nu ne-am fi trezit în 2013 că trebuie să actualizăm cu 130 de molecule și să existe această dezbatere legată de impactul bugetar și de creșterea taxei de clawback. (…) Se pare că în acest moment lucrurile sunt blocate, e deja o presiune publică, pentru că sunt foarte mulți pacienți care așteptau, mai ales cei cu afecțiuni în domeniul oncologiei sau al Hepatitei C. Chiar își făceau mari speranțe că își vor putea începe tratamentul cu noile medicamente. Și, iarăși un lucru care ține de politicile europene, nu e corect ca România să fie singura țară din UE în care pacienții să nu aibă acces la aceste medicamente, la care în alte țări există acces de mai bine de cinci, șase, șapte ani pentru unele dintre cele mai vechi medicamente, care încă nu sunt la noi”, a declarat fostul președinte al Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate, Cristian Bușoi, duminică, într-o conferință de presă la Târgu Mureș.

Procedurile privind noua listă de compensate și gratuite ar putea fi finalizate în 2014, astfel încât pacienții să poată avea acces la noile terapii încă din acest an, declara, în 4 aprilie, ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, la Bucharest Forum/Healthcare, organizat de Institutul Aspen.
„Anul 2014 trebuie să fie punct final pentru toate procedurile privind noua listă de compensate și gratuite. Asta înseamnă să avem un mecanism complet, final, care să asigure accesul la molecule noi pe piața românească. Cred că împreună putem ajunge la o formulă foarte bună, îmi doresc ca acest mecanism pentru accedere pe piață și, mai ales, pe piața de compensate să fie terminat într-un timp cât mai scurt. Îmi doresc ca anul 2014 să fie un punct final al acestor dezbateri. Indiferent dacă la iarnă sau anul viitor vor fi alți miniștri ai Sănătății, important este ca împreună să lăsăm un mecanism care să fie predictibil, să permită un accees continuu, să fie sustenabil și să aibă efecte terapeutice scontate pentru pacienți”, spunea ministrul Sănătății.

Bănicioiu preciza că, pentru realizarea noii liste de compensate și gratuite și introducerea moleculelor noi, va lucra împreună cu Agenția Națională a Medicamentului (ANM).

Demnitarul a adăugat că este adeptul unui mecanism nou în România privind actualizarea listei cu medicamente compensate și gratuite, care să se actualizeze continuu.